INFORÁDIÓ 

2018. március 25. vasárnap
Irén, Írisz

Marad a félpályás útlezárás a 7-es főúton

InfoRádió / MTI
Marad a félpályás útlezárás a 7-es főúton a fonyódi löszfalomlás miatt, mert több fát és a megmozdult földet el kell távolítani az érintett szakaszon - közölte a város polgármestere az MTI-vel a szakértőkkel folytatott keddi egyeztetés után.

Hidvégi József beszámolója szerint két helyen összesen 9-14 köbméter föld csúszott meg a főúttól alig 15-20 méterre.

A polgármester emlékeztetett: többnyire az őszi és a tavaszi esőzések okoznak gondot a löszfalnál. Az utóbbi másfél évben háromszor kellett lezárni a főutat, tavaly februárban már négy hónapra. Akkor a kormány százmillió forintot biztosított arra, hogy megtegyék az első lépéseket a 7-es út löszfallal határolt fonyódi szakaszának biztonságossá tételéhez.

A közútkezelőhöz eljuttatott forrásból tanulmányt készítettek a helyzet rendezésére, valamint kivágták a veszélyes fákat. A polgármester szerint várhatóan áprilisig készül el az elhárítási terv, júniusig pedig a kivitelezési terv. Optimális esetben ősszel kezdődhetnek meg a szükséges munkálatok, és jövőre megoldódhat a kérdés.

Tavaly ősszel a fonyódi löszfal tetején lévő Kripta-villánál, a mostani omláshoz képest a löszfal másik végénél, 10-15 méter hosszan beomlott a talaj, és egy 2-3 méter széles barlangszerű üregre bukkantak a talajszint alatt. Az üreget minden bizonnyal egy évek óta elporladt, még betonból készült szennyvízcsatorna, illetve az abból kifolyó lé alakította ki. Nem kizárt, hogy a korábbi, a villa környékén történt löszfalcsúszást ez okozta - mondta a polgármester.

A címlapról ajánljuk