eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Akár 70 centiméternyi hó jöhet!

Nem hajthatnak fel a 3,5 tonnánál nehezebb tehergépjárművek a szlovén sztrádákra február 5-én hajnali 5 órától. Az intézkedés a rédicsi és a tornyiszentmiklósi határátkelőhelyet érintheti.

A szlovén hatóságok arról értesítették a magyar hatóságokat, hogy február 5-én, hajnali 5 órától Szlovénia teljes területén nem közlekedhetnek az autópályákon a 3,5 tonnánál nehezebb teherautók, az úton lévőket pedig a hatóságok kiterelik a parkolókba.

Az intézkedésre azért van szükség, mert az előrejelzések szerint több útszakaszra akár 70 centiméteres hó hullhat, erős szélre kell számítani - írja a police.hu.

A tilalmat várhatóan 2015. február 6-án, pénteken este oldják fel, hamarabb csak akkor, ha az időjárási viszonyok azt lehetővé teszik.

Várható időjárás Magyarország területén csütörtök estig:

Este a keleti országrészt is elhagyja a csapadékzóna, és a Tiszántúl, valamint az ország déli felének kivételével átmenetileg többfelé felszakadozik a felhőzet. Hajnaltól délnyugat felől ismét megvastagszik a felhőtakaró, és a Sopron-Békéscsaba vonaltól délnyugatra napközben egyre többfelé várható eső, a Dél-Dunántúl nyugati részén havas eső, az Õrségben és az Alpokalján havazás is.

Késő délutántól Nyugat-Dunántúlon egyre többfelé megmaradó néhány cm-es vizes hóra számíthatunk. Az északi szél hajnalig csak a Nyugat-Dunántúlon élénkül meg, csütörtökön az északkeleti szél már sokfelé megerősödik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -7 és +1 fok között alakul.

A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 0 és +6 fok között valószínű - írja az MTI.

Az időjárási helyzet Európában:


Az európai időjárási alaphelyzet az elmúlt napokban szinte semmit sem változott. A kontinensen viszonylag kiegyenlítettek a hőmérsékleti viszonyok, amelyet jól mutat, hogy kedden Párizsban +3, +4, Moszkvában -2 fokot mértek, pedig télen ennél jóval nagyobb különbség jellemző. Csak Skandinávia belső területein zord téli az idő, ahol napközben -10 foknál is hidegebb van, éjszaka pedig -30, -35 fok is előfordul.

A mediterrán térségben a tenger fűtő hatása továbbra is érvényesül, hiszen a sok felhő és az egyre csapadékosabb idő ellenére is 15 fok körül alakul a nappali hőmérséklet, csak a francia riviérán van ennél hidegebb. Ennek a stabil időjárási helyzetnek kialakítója a Norvég-tenger felől áramló hideg levegő, ami a Nyugat-Európán keresztül a Földközi-tenger fölé jutva újabb és újabb mediterrán ciklonokat alakít ki, amelyek kelet, északkelet felé mozdulnak el. Egy ilyen már megszűnőben lévő alacsonynyomású rendszer a Kelet-európai-síkságon okoz kiterjedt havazást, ugyanakkor a Földközi-tenger középső medencéje felett megerősödő többközéppontú ciklon arrafelé okoz sokfelé kiadós esőt, helyenként zivatarokat.

Ennek az időjárási rendszernek a melegfronti szakasza a Kárpát-medencét is eléri, így különösen a déli, délnyugati területeken kiadós csapadékra számíthatunk.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×