Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Komoly gondokat okoz a víz Zalában és Vasban

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A meglévő zalai rendőri állományt negyven készenléti rendőrrel erősítette meg az országos rendőrfőkapitány, hogy a Lenti környékén kialakult elöntéseknél nyújtsanak segítséget - tájékoztatta a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság sajtófőnöke szombaton az MTI-t.

Nothoff Ingrid a lenti rendőrkapitányság sáros vízzel szinte teljesen körülvett épületénél elmondta: a heves esőzések által okozott, elsősorban Lentit és környékét érintő árvízi és belvízi helyzet miatt, a kitelepítések és a rendfenntartás érdekében vezényelték a készenléti rendőröket Zalába.

Elmondta: a Lenti üdülőövezetéből a katasztrófavédelemmel közösen kitelepített 124 ember várhatóan szombat éjszaka még nem térhet vissza az otthonába. Nagyobb részük családtagokhoz, rokonokhoz ment, kisebb részüket a Vörösmarty iskola tornatermében helyezték el, ott biztosítanak nekik ellátást. A lezárt területet rendőrök őrzik, senkit nem engednek be oda.

Hozzátette, hogy a délelőtti információk szerint Pördefölde és Tormafölde megközelíthetetlen közúton, de Rédicsre sem lehet autóval eljutni. A 75-ös útról Lenti belterületén a járműforgalmat a rendőrök a 86-os útra terelik. Rédics és Lenti között a vonatközlekedés is leállt a felázott vasúti töltések miatt.

Vas megyében a vízátfolyások okoznak komoly problémát: Szakonyfalut elzárta a külvilágtól a víz, és eddig már tíz alsórendű utat kellett lezárni vízátfolyások miatt.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője, Pécsi Norbert Sándor közölte: csak Ausztria és Szlovénia felől közelíthető meg Alsószölnök és Felsőszölnök is.

Hozzáfűzte: lezárták a Halogy és Nádasd, a Molnaszecsőd és Döröske, a Kondorfa és Csörötnek, a Rábatótfalu és az országhatár, az Orfalu és Farkasfa, a Szentgotthárd és Máriaújfalu, a Máriaújfalu és Farkasfa közötti összekötő utat, a Felsőmarácra vezető bekötő utat, valamint a Kerkáskápolna és Magyarföld közötti út két szakaszát is.

Az áradás miatt közúton elzárt Szakonyfaluba a katasztrófavédelem és a rendőrség szállítja a tejet, a kenyeret, és mindenben segítik az ott élőket - tájékoztatott a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Balogh Nikoletta közölte: a megye több településéről is folyamatosan érkeznek a bejelentések, pincéket öntött el, utakat zárt el a víz az éjszaka lehullott sok eső miatt.

Hozzáfűzte: Szentgotthárdon is pincékből szivattyúzzák a vizet, a Széchenyi utcában leszakadt egy áteresz, ott pallókkal biztosítják az átjárást.

Kőszegen az úgynevezett hatházaknál a tűzoltóknak a felgyülemlett csapadékvíz gyorsabb lefolyása érdekében át kellett vágniuk egy átereszt.

Szombathelyen a Petőfi-telepen, ahol a kiömlő víz lakóházakat veszélyeztet homokzsákokkal védekeznek, szivattyúznak és egy erőgépet is bevetettek. Magyarnádalján két lakóházat védtek meg homokzsákokkal a víztől.

A közlemény szerint a hajnali csapadék hatására intenzív áradás kezdődött a megye vízfolyásain, a Rába szentgotthárdi és körmendi szakaszán is másodfokú az árvízvédelmi készültség.