eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Nem sikerült megfejteni, milyen lehetett a középkor illata

Erfurt városának falai alatt találtak rá a régészek egy olyan üvegcsére, amely 650 évvel ezelőtt, a fél Európát kiirtó pestisjárvány idején még parfümöt rejtett. A kutatók azt nem tudták megállapítani, milyen összetevőkből készülhetett a kölni.

Egy fiatal zsidó nőé lehetett az az üvegcse, amelyet még 1998-ban találtak a régészek Erfurt városának falai alatt. Az apró, különlegesen szép kidolgozású, több mint 650 évvel ezelőtt készült holmit - több más értékes, a nagy pestisjárvány idejéből előkerült tárggyal együtt - hamarosan egy londoni kiállításon nézhetik meg az érdeklődők. A régészek szerint a nő egyike lehetett azoknak, akiket meggyilkoltak, vagy elzavartak a városból a pestis pusztításáért felelősöket kereső helybeliek.

A legtöbb áldozatot követelő pestisjárvány kórokozója 1347 őszén a Krím-félszigetről induló hajókon utazókkal érkezett Európába, és gyorsan terjedt a kontinens belseje felé - 1353-ig a lakosság harmadát-felét kiirtotta. Miután sokfelé elterjedt az a nézet, hogy a jártványt a gazdag zsidók idézték elő, mert megmérgezték a kutak vizét, megkezdődtek a pogromok.

Karin Sczech német régész szerint lehetséges, hogy az üvegcsét, és számos más elképesztő szépségű holmit mág azelőtt ásták el egy zsidó család tagjai Erfurt ősi falai alá annak reményében, hogy menekülni kényszerültek volna: a tárgyakat nagy gonddal csomagolták el tulajdonosaik. Az elrejtett kincsek között a tudósok ékkövekre, arany és ezüst ruhakapcsolra, pénzérmékre és gyűrűkre is rábukkantak.

A parfümös üvegcse egy három darabból álló kozmetikai szett része egy csipesszel és két fültisztító eszközzel egyetemben - ez az egyetlen ilyen összeállítás, ami a középkorból fennmaradt. A kis tégelyben egy darabka gyapotot találtak a szakértők, akik a L'Oréál kozmetikai cég munkatársainak segítségével megpróbálták elemezni, vajon milyen anyagokból készülhetett az egykor abban tárolt illatanyag, de nem jártak sikerrel: a kölni az idők során elpárolgott.

A kutatók szerint a lelet legszebb darabja egy arany esküvői gyűrű, amely egy gótikus templomot mintáz, amelyet egymásba fogódzkodó sárkányok vesznek körül. Az ékszer közepén egy apró aranygömböt helyezett el készítője, amely, ha mozog, csilingel, mint egy csengő.

Címlapról ajánljuk

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×