eur:
401.3
usd:
366.98
bux:
74264.68
2024. október 12. szombat Miksa

Elvetetheti a magzatát a 11 éves, megerőszakolt kislány

Hazájában is megszakíttathatja a terhességét egy 11 éves román kislány - így döntött az a kormányközi bizottság, amelyet az egészségügyi miniszter hívott össze. A bizottság javasolja az abortusztörvény módosítását is. A kislányt 19 éves unokabátyja erőszakolta meg.

Romániában csak a 14. hétig engedélyezik az abortuszt, így a 11 éves Florina Vranceanu ügyét egy erre a célre összehívott, több minisztérium és hatóság képviselőiből, valamint orvosokból álló bizottság vizsgálta. A kislány ugyanis már terhessége 21. hétben jár.

Florina szülei már nem is bíztak a pozitív döntésben, ezért azt tervezték, hogy Nagy-Britanniába utaznak, ahol a 24. hétig elvégezhető a beavatkozás.

A gyerek történetét ugyanis megismerte egy jómódú, román származású, ám Londonban élő üzletasszony is, aki már mindent megszervezett: a brit orvosok várják Florinát. Az elszánt család jövő kedden indult volna a szigetországba, - ám erre már nem lesz szükség.

Florina Vranceanu 19 éves unokabátyja miatt került nehéz helyzetbe: a fiú kétszer is megerőszakolta, majd megfenyegette, a kislány pedig hallgatott a történtekről. Csupán négy hete derült ki, hogy a gyerek várandós. Amikor hastáji fájdalmakra panaszkodott, szülei kórházba vitték; ott állapították meg, hogy terhes.

Nem értik

A rokonok azt remélték, hogy nem lesz probléma az abortusszal, hiszen a helyzet egyértelmű volt, ám a helyi törvények miatt az orvosok eleinte visszautasították Vranceanuék kérését. "Õ maga is csak kislány, akit megerőszakolt és elárult az egyik családtagja. Hogyan várhatná el tőle bárki is, hogy megszülje a babát?" - mondta az indoklás hallatán a szülők egyik barátja.

A kislány 26 éves édesanyja elégedetlen azzal, ahogyan a román illetékesek kezelték az ügyüket. "Bizottság bizottság után, megbeszélés megbeszélés után, közben a kislányom egyre jobban fél. Elég volt a szájtépésből. Hála Istennek, hogy az Angliában élő román nő segít nekünk".

A kislány ügyében több egyházi szervezet is állást foglalt.

A román ortodox egyház képviselői - bár alapvetően életpártiak, a terhességmegszakítást pedig bűnnek tartják - úgy vélik: a családra kellene hagyni a döntést. Constantin Stoica szóvivő azt mondta: Florina ügye kivételes, éppen ezért ennek megfelelően kell kezelni.

Címlapról ajánljuk

Markus Söder: itt a vége, pénzügyileg és kulturálisan is túlterheli Németországot a migráció

Egyes tantermekben már alig beszélnek németül, az emberek nem érzik igazán otthon magukat azokban a városrészekben, ahol élnek – figyelmeztetett a bajor CSU elnöke abban az interjúban, amelyet pártja kongresszusa előtt adott. Markus Söder szerint a migráció túl nagy terhet jelent Németország számára.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
Harapófogóba került a felemelkedő nagyhatalom: ebből nehéz lesz kimászni

Harapófogóba került a felemelkedő nagyhatalom: ebből nehéz lesz kimászni

A közel-keleti konfliktusok esetében többnyire a hagyományos nagyhatalmak – az Egyesült Államok, Kína és Oroszország – nevei merülnek fel, mint potenciális rendteremtő, vagy az események alakulásában leginkább érdekelt globális tényezők. A felsorolásból viszont szinte minden alkalommal kimarad a térséggel a legközelebbi és hosszú történelmi kapcsolatot ápoló India. A felemelkedő nagyhatalom számára kihívást jelent a téma, mivel egyszerre szembesülnek bel- és külpolitikai dilemmákkal, kényes egyensúlyi helyzetet kell teremtenie a kormányzatnak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×