eur:
393.23
usd:
368.05
bux:
66001.33
2024. április 24. szerda György

Holtan találták az aktív eutanáziát kérelmező asszonyt

Holtan találták otthonában szerda este azt az 52 éves, gyógyíthatatlan beteg nőt, akinek aktív eutanázia iránti kérelmét a hét elején elutasította egy francia bíróság - közölte a francia belügyminisztérium.

Jean-Pierre Allachi dijoni államügyész tájékoztatása szerint a halál oka egyelőre ismeretlen, és olyan vérzésekre utaló jeleket sem találtak, amelyektől betegsége miatt rendszeresen szenvedett az asszony. Holttestére szerda este fél 8-kor találtak rá. A szükséges vizsgálatok elvégzése után csütörtökre ígért további részleteket az államügyész.

Chantal Sébire arca egy gyógyíthatatlan daganat miatt eltorzult, s a nő elviselhetetlen fájdalmakra panaszkodott. Két héttel ezelőtt három gyermeke támogatásával először a sajtóban kérte, hogy "segítsék méltósággal meghalni", mert nem bírja tovább elviselni, hogy családja szenvedni lássa. Nicolas Sarkozy államfőhöz is eljuttatott egy videóüzenetet, amelyben a betegek jogairól szóló törvény módosítását kérte.

Egy 2005-ös törvény értelmében Franciaországban bizonyos esetekben lehetséges egy beteget "hagyni meghalni", de az orvosi közreműködéssel történő eutanázia nem engedélyezett. A három évvel ezelőtt született törvény értelmében az orvosoknak lehetősége van leállítani egy végső stádiumba jutott gyógyíthatatlan beteg további kezelését annak előzetes írásbeli beleegyezésével, ha a kezelés már csak kizárólag a beteg mesterséges életben tartására szolgál.

Méltósággal

Az asszony 2002 óta tudta, hogy egy nagyon ritka daganatos betegségben, esztezioneuroblasztómában szenvedett. Az arcüregében keletkezett tumor miatt fájdalmai állandósultak, arca fokozatosan eltorzult, és elvesztette a látását. Az elmúlt húsz évben mindössze kétszáz hasonló esetet jegyeztek fel a világon.

Beadványában azt kérte a bíróságtól: engedélyezzék orvosai egyikének, hogy halálos adag altatót írjon fel neki, hogy "méltósággal vethessen véget az életének". A bíróság határozata indoklásában azt írta: a kérelem ellentétes az orvosoknak az élet védelmére vonatkozó kötelezettségével, és ellentétes az eutanázia tilalmával is. "A jelenlegi jogszabályok értelmében a bíróság nem tehet mást, mint hogy elutasítja a kérelmet" - szögezték le.

Az asszony kezelőorvosát szerdán fogadta a köztársasági elnök orvosi kérdésekben illetékes tanácsadója, a miniszterelnöki hivatal pedig bizottságot állított fel a 2005-ös törvény módosításának előkészítésére, de továbbra is kizárva az aktív eutanázia lehetőségét.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: "ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik"

Nehéz ugyan szerinte kisilabizálni, hogy mit hoz a jövőt, de a kormány segít abban az MKIK-val összefogásban, hogy megfelelő, korszerű, időt álló képzésben részesülhessenek a fiatalok egy veszélyes világban is - mondta a miniszterelnök egy fiatalok szakmaválasztását segítő fesztivál szónokaként.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×