eur:
391.22
usd:
358.53
bux:
72476.45
2024. július 17. szerda Elek, Endre
Lázár János építési és közlekedési miniszter az Építési és Közlekedési Minisztérium és az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) közös sajtótájékoztatóján a Mercure Buda Castle Hill Hotelben 2023. november 23-án.
Nyitókép: MTI/Lakatos Péter

Lázár János: Fanta helyett csak Hanta!

A tárcavezető törvényt módosítana az élelmiszeriparban, ami a hazai Fanta narancstartalma miatt került most előtérbe.

Az ügy előzménye, hogy a Coca-Cola eltérő összetételű Fantát árul az egyes országokban, a Pénzcentrum cikke szerint Magyarországon például az Olaszországban kapható üdítőhöz képest jóval alacsonyabb a narancslé tartalom.

Lázár János Facebook-posztjában, amely a Fanta narancstartalmának kérdésével indul, azt írja, hogy „Az élelmiszerek minőségét szabályozó törvényt szigorítani kell! Biztosítani kell, hogy fogyasztóként képesek legyünk nyomon követni az élelmiszerek útját és egységesen kell fellépni a beszállítókat kihasználó, a vásárlókat meg lehúzó kereskedelmi szereplőkkel szemben.”

A miniszter posztjában nem csak a Coca-Colának, de a külföldi kiskereskedelmi láncoknak, név szerint a Sparnak, a Lidlnek és az Aldinak is nekimegy, minőségi problémákra hivatkozva. „A külföldi láncok sokszor a Nyugat-Európában már eladhatatlan szemetet próbálják ránk sózni” – írja, hozzátéve, hogy „az élelmiszeripari szemét dömpingje – ami nem kereskedelmi, hanem közegészségügyi kérdés – csak erős kontroll mellett tartható kordában.”

Lázár János már korábban is kemény üzeneteket fogalmazott meg a külföldi kiskereskedelmi láncoknak, legutóbb például a Sparnak. „Gondoljunk bele, mi lenne, ha egy magyar élelmiszeripari vállalkozás uralná Ausztria piacát? Európa iparát 40-50 százalékban a német és a francia cégek uralják, ezt nem kell, hogy elfogadjuk. Nem kiszorítani kell őket, hanem rászorítani a tisztességes piaci magatartásra” – idézi egy márciusi konferencián elhangzott mondatait a Portfolio.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.17. szerda, 18:00
Navracsics Tibor
közigazgatási és területfejlesztési miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×