eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a XVII. Szakma Sztár Fesztivál megnyitóján a Hungexpo Kongresszusi Központban 2024. április 24-én.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: "ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik"

Nehéz ugyan szerinte kisilabizálni, hogy mit hoz a jövőt, de a kormány segít abban az MKIK-val összefogásban, hogy megfelelő, korszerű, időt álló képzésben részesülhessenek a fiatalok egy veszélyes világban is - mondta a miniszterelnök egy fiatalok szakmaválasztását segítő fesztivál szónokaként.

Idén is meghívták Orbán Viktor miniszterelnököt a Szakma Sztár fesztiválra, amelyen a kormányfő beszédet is mondott.

Szerinte a jövő Magyarországát "ilyen helyeken rajzolják meg".

Mint fogalmazott, 15-20 éve is úgy gondolták az emberek, hogy a szellemi foglalkozású embereké a jövő, de felépült közben a munka alapú társadalom; "szakmunkások nélkül nincs jövő, ha a szellem emberei is kihozzák magukból a legtöbbet, abból lesz a sikeres Magyarország" - szólt a pályaválasztó fiatalokhoz a rendezvényen.

"Az évtized elején azt sem mondta volna senki, hogy a szomszédban kitör egy háború, vagy hogy az EU utat téveszt, lemarad Amerika és Ázsia mögött. Aki szakmát választ, az jó lóra tesz. Aki az itt látható szakmákból megfelelőt választ, azon semmiféle számítógép, de még Brüsszel sem foghat ki" - ecsetelte Orbán Viktor.

Nehéz ugyan szerinte kisilabizálni, hogy mit hoz a jövőt, de a kormány segít abban az MKIK-val összefogásban, hogy megfelelő, korszerű, időt álló képzésben részesülhessenek a fiatalok egy veszélyes világban is.

Számvetést is adott:

  • közelebb hozták az egyetemi világot és a szakképzést
  • a szakképzésben eltöltött utolsó év már kreditként beszámítható az egyetemi tanulmányokban
  • a legjobban teljesítőket kapásból felveszik a felsőoktatásba
  • modern technológia érkezett az országba; a népességet nézve Magyarország a gazdaság méretét nézve már a 49., a csúcstechnológiát és az innovációt tekintve viszont már az 5. helyen áll.

"Magyarországon még mindig a munka a becsület dolga. Ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon. Ez rám éppúgy igaz, mint rátok. Úgy látom, jó pályán vagyunk, a szakképzés egyre vonzóbb" - folytatta.

Felidézte, 2020 óta megduplázódott a tanárok bére, mert "a legjobb embereknek kell képezni a fiatalokat".

Négy dolgot garantál:

  1. Magyarországon mindenkinek lesz szakmája, a technikum kapuja mindenki előtt nyitva áll
  2. akinek van szakmája, lesz munkája is
  3. aki dolgozik, lesz tisztességes fizetése is
  4. aki a szakma mellé családot is vállal, annak lesz otthona, számíthat a kormány családtámogatására, mert "aki családot vállal, van esélye a boldog életre".

A magyar szakképzés tehát szerint "már ott van Európa élvonalában, önök tehetséges fiatalok, itt az idő, hogy benevezzenek a világbajnokságra is, sok sikert kívánok ehhez" - zárta gondolatait a Hungexpón tartott rendezvényen.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Tényleg megvan a válasz az ősi piramisok titkára?

A Nílus egy mára teljesen eltűnt, ősi mellékága mentén épültek fel az ókori egyiptomi piramisok, köztük a híres gízai piramis, több mint négyezer éve - állapította meg a piramisok építésének rejtélyét kutató amerikai kutatócsoport.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×