eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán
UniCredit logo is seen on ATM machine at Fiumicino Airport in Rome on March 28, 2024. (Photo by Jakub Porzycki/NurPhoto via Getty Images)
Nyitókép: Getty Images

Komoly bírságot kapott az egyik hazai bank

A Magyar Nemzeti Bank számos hiányosságot tárt fel az Unicredit pénzmosás- és terrorizmusfinanszírozás-megelőzési tevékenységeivel kapcsolatban.

A Magyar Nemzeti Bank összesen 28,2 millió forintos pénzbírságot szabott ki az UniCredit Bankra a pénzmosás- és terrorizmusfinanszírozás-megelőzési tevékenysége kapcsán feltárt hiányosságok miatt.

A Magyar Nemzeti Bank felügyeleti szóvivője az InfoRádióban elmondta: a felügyeleti vizsgálat során annak jártak utána, hogy az UniCredit Bank mennyire végezte hatékonyan a pénzmosással kapcsolatos kockázatok kiszűrését 2021 februárja óta.

A vizsgálat a bank pénzmosás- és terrorizmusfinanszírozás-megelőzési tevékenységével kapcsolatban a legsúlyosabb hiányosságokat annak bejelentési gyakorlatával, illetve a belső ellenőrző és információs rendszereinek működésével (például a szűrőrendszer helytelen beállítása és az ügyleti megbízásokat rendszeresen adó ügyfelek kontrollja) kapcsolatban tapasztalta.

Binder István hozzátette: a hitelintézet többek között

számos pénzmosásgyanús ügyletet egyáltalán nem, vagy nem haladéktalanul jelentett be,

ügyfél-átvilágítási gyakorlata nem volt megfelelő, és a szűrőrendszere sem teljesen felelt meg a jogszabályoknak. Mint mondta, a belső kockázatértékelésnél olyan ügyfélcsoportok nem kaptak megfelelő kockázati figyelmet vagy kockázati hangsúlyt, akikre ez illett volna, vagy az esetükben fontos lett volna.

Az ügyfelek átvilágítási gyakorlatával kapcsolatban kiemelte, hogy nagyon fontos a transzparencia a tényleges üzleti kapcsolatok céljairól, azok jellegéről, illetve ugyanennyire fontos a tényleges tulajdonosok személyének azonosítása. Az előírások szerint a bankoknak a pénzeszközök forrásáról is meg kell győződniük egy-egy tranzakció kapcsán, az UniCredit esetében pedig voltak olyan esetek, amikor ez is elmaradt.

Binder István tájékoztatása szerint

az MNB év végi, illetve jövő tavaszi határidőkkel kötelezte az UniCredit Bankot a hiányosságok kijavítására, pótlására.

A pénzügyi felügyelet továbbá kötelezte a hitelintézetet a hiányosságok kijavításával összefüggő belső ellenőrzés elvégzésére és az intézkedések végrehajtását igazoló rendkívüli adatszolgáltatásra is az MNB felé.

A bírságösszegek meghatározásakor az MNB súlyosbító körülményként értékelte többek közt a bank piaci részesedését, az ismétlődő hiányosságokat, a jogsértések gyakoriságát, a mulasztással előidézett kockázat mértékét, valamint a biztonságos működésre gyakorolt hatást és azt, hogy a korábbi határozati kötelezések ellenére szűrési, bejelentési, és SoF beszerzési gyakorlata nem megfelelő hatékonyságú.

Enyhítő körülménynek számított, hogy a hitelintézet egyes jogszabálysértések kiküszöbölése érdekében már intézkedéseket hozott. Az MNB ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a hiányosságok nem veszélyeztetik az UniCredit Bank további biztonságos működését.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Marilyn Monroe-tól Billie Eilishig – Dívák és Ikonok a Magyar Zene Házában

Magyarország nemzetközi kulturális pozícióját mutatja, hogy a londoni Viktória és Albert Múzeum először Budapestre utaztatja nagy sikerű Dívák és Ikonok című kiállítását, amelyet a Magyar Zene Háza magyar művészek történeteivel, tárgyaival egészített ki – mondta Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár a tárlatot megnyitó beszédében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Hatalmas balhé robbant ki Franciaország féltve őrzött területén - Lehet, hogy hamarosan új ország jön létre a semmiből

Hatalmas balhé robbant ki Franciaország féltve őrzött területén - Lehet, hogy hamarosan új ország jön létre a semmiből

Összecsapások alakultak ki Franciaország csendes-óceáni szigetén, ahol a szeparatista mozgalom tagjai régóta Új-Kaledónia elszakadását követelik. A közelmúltban három alkalommal is népszavazást tartottak a tengerentúli területen, ám akkor az önállóságot követelő hangok elbuktak. A mostani események azt mutatják, hogy az elszakadás vágya még mindig ott van a helyiekben és akár elhozhatja egy új ország létrejöttét a világon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×