eur:
386.04
usd:
355.53
bux:
0
2024. május 20. hétfő Bernát, Felícia
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a Gazdasági konferencián Szolnokon, a Városháza Hubay Ferenc dísztermében 2023. november 17-én.
Nyitókép: MTI/Mészáros János

Szijjártó Péter: Montenegró felkészült az európai uniós csatlakozásra

A magyar kormány álláspontja szerint Montenegró csatlakozásával a közösség is sokat nyerne.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a montenegrói kollégájával, Filip Ivanoviccsal közös sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy Magyarország az idei év második felében tölti be az EU soros elnöki tisztségét, olyan időszakban, amikor a blokk súlyos gazdasági és biztonsági kihívásokkal szembesül.

"Ezek a fenyegetések egyfajta negatív spirálba lökték az Európai Uniót, amiből csak úgy tudunk kijönni, ha ahhoz kívülről kapunk friss erőt, új energiát, új dinamikát" - vélekedett.

"Ez az Európai Unió számára létfontosságú új energia a Nyugat-Balkán ambiciózus, feltörekvő, gyorsan fejlődő országaiból tud megérkezni. És ezért Magyarország fő célja az elnökségi féléve során a bővítés felgyorsítása lesz" - tette hozzá.

Rámutatott, hogy a bővítés csigalassúsággal halad, aminek szavai szerint az az első számú oka, hogy az EU-tagállamok többsége jelenleg nem támogatja a folyamatot, és pláne nem annak felgyorsítását.

"Ne tévessze meg önöket, hogy a nyilvánosság előtt ez másként látszik, mivel zárt ajtók mögött számos tagország a kifogásait és az aggodalmait fogalmazza meg a bővítéssel kapcsolatban" - mondta.

Aláhúzta: ha nem így lenne, akkor Montenegró sem került volna abba a méltatlan helyzetbe, hogy már tizenhat éve tagjelölt, és tizenkét éve folytatja a csatlakozási tárgyalásokat, de máig egyetlen fejezetet sem sikerült lezárnia.

Szijjártó Péter leszögezte, hogy hazánk álláspontja egyértelmű, e szerint Montenegró már felkészült az európai uniós csatlakozásra, amivel maga a közösség is sokat nyerne.

"Ezért itt az idő, hogy elkezdjük lezárni a csatlakozási tárgyalási fejezeteket önökkel" - jelentette ki, és arra is kitért, hogy a magyar EU-elnökség alatt sort kívánnak keríteni az első fejezetek lezárására.

"Minél többet, annál jobb. Úgy látjuk, hogy a tízet is megközelíti azon csatlakozási tárgyalási fejezetek száma, amelyek kellőképpen kitárgyalásra kerültek. Önök teljesítettek minden feltételt, és ezeket a mi elnökségünk alatt szeretnénk is lezárni önökkel" - fogalmazott.

Tudatta, hogy ebben a folyamatban segítséget nyújtott az a két magyar diplomata is, akik már rég Podgoricában dolgoznak a helyi kormány mellett a csatlakozási folyamat előmozdítása érdekében.

A miniszter érintette a mára "teljesen új dimenzióba került" kétoldalú gazdasági együttműködést is. Emlékeztetett, hogy a kereskedelmi forgalom tíz év alatt a másfélszeresére nőtt, értéke már nagyon közel van az évi százmillió euróhoz.

Emellett - mint hangsúlyozta - két kulcsfontosságú szektorban is a piacvezetők közé kerültek a magyar vállalatok Montenegróban: az OTP a legnagyobb szereplő a helyi bankszektorban, míg a 4iG a második legnagyobb telekommunikációs céggé vált.

Jó hírnek nevezte, hogy Wizz Air áprilisban újraindítja a Podgorica-Budapest járatot, ezzel hozzájárulva a gazdasági-kereskedelmi együttműködés fejlesztéséhez, amelynek a beruházásvédelmi megállapodás aláírása is új lendületet adhatna.

Közölte azt is, hogy évente harmincöt montenegrói hallgató tanulhat ösztöndíjjal magyarországi egyetemeken, és a rendkívül népszerűnek bizonyult programot a jövőben is fenn fogják tartani.

Címlapról ajánljuk
Szakértő: észbontó tempóval csapódhatott a szállodahajóba a motorcsónak
Verőcei tragédia

Szakértő: észbontó tempóval csapódhatott a szállodahajóba a motorcsónak

A kishajót egy 190 lóerős motor hajtotta, ebből és a "nagy csattanásból" arra lehet következtetni, hogy erős volt a tempó - no meg a motorcsónak sérülései is ezt támaszthatják majd alá a Mahosz szóvivője szerint. A szállodahajó kapitánya segítség elmulasztása miatt őrizetben van.

Megrendítő vallomások a színészlegendától – könyv Benedek Miklósról

A Nemzet Színésze zárkózott ember hírében állt, idősebb korára azonban feloldódott, és megannyi sikeres szerep után a legnagyobb kihívással birkózott meg: saját magáról mesélt életrajzi könyvében, melynek megjelenését nem érhette meg, ugyanis január 9-én elhunyt. A könyv megírásában egy régi jó barát, Vajda Katalin volt a segítségére, akinek köszönhetően egy mellbe vágóan őszinte vallomást olvashatunk.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×