eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Voting box and election image,election. Getty Images
Nyitókép: krisanapong detraphiphat/Getty Images

Kormányváltást hozhat a választás Új-Zélandon

Befejeződött a szavazás, az ellenzék nyerésre áll

Új-Zélandon parlamenti választást tartottak, és az első eredmények azt mutatják, hogy a szavazók a konzervatív változást részesítik előnyben a hat évig tartó liberális kormány után, amelyet nagyrészt Jacinda Ardern vezetett.

A szavazatok csaknem egynegyedének összeszámolása alapján Christopher Luxon volt üzletember, a Nemzeti Párt (NZNP) vezetője készülhet arra, hogy az ország következő miniszterelnöke lesz.

Jacinda Ardern januárban váratlanul lemondott a miniszterelnöki posztról, mondván: "elfogyott a nafta". Az előző választást elsöprő sikerrel nyerte meg, de népszerűsége alábbhagyott, mivel az emberek belefáradtak a koronavírusjárvány miatti korlátozásokba, és az infláció felpörgése kihatott az emberek mindennapjaira.

Távozásával a kormányfői posztot a 45 éves Chris Hipkins vette át, aki korábban oktatási miniszter volt, és ő vezette a koronavírus-járvány elleni védekezést.

Röviddel 9 óra után a szavazatok egynegyedének az összeszámolása után 40,7 százalékkal vezetett Luxon Nemzeti Pártja, amelytől azt várják, hogy szövetséget köt az egyelőre 10 százalékon álló jobboldali-liberális ACT párttal.

A Chris Hipkins jelenlegi miniszterelnök vezette Új-Zélandi Munkáspárt támogatottsága a még messze nem végleges adatok szerint 26,3 százalék, a harmadik helyen pedig a Zöld Párt áll 10,8 százalékkal.

A választási bizottság szerint körülbelül 1,4 millióan, a választók mintegy 40 százaléka szavazott előre az idei választásokon. A szavazás napján a részvétel az előzetes becslések szerint meghaladta a 70 százalékot.

Az új-zélandi parlamentet három évre választják, a parlamenti mandátum megszerzéséhez a pártoknak ötszázalékos küszöböt kell átlépniük.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 10:40
×
×
×
×