eur:
389.45
usd:
363.42
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Auto mechanic working on car engine in mechanics garage. Repair service. authentic close-up shot
Nyitókép: audioundwerbung/Getty Images

Nehéz idők és súlyos forintok várnak a tuningolt autók tulajdonosaira

Jelentősen szigorítaná a szaktárca az átalakított autókra vonatkozó szabályokat.

Az Építési és Közlekedési Minisztérium tervezete szerint jelentősen szigorítanák az autók egyedi átalakítására, tuningjára vonatkozó szabályrendszert – írja a Telex. A lap birtokába került tervezet szerint a külföldről behozott tuningautók kötelező vizsgálata több százezer forintba is került, illetve komoly bírság várhat az illegálisan átalakított járművek üzembentartóira és az átalakítást végző műhelyekre.

A tervezet értelmében továbbá ezentúl csak az egyes autótípusok legerősebb gyári kivitelének megfelelő teljesítménynövelő átalakításokat engedélyeznék Magyarországon. Egy 102 lóerős, 1,6 literes Volkswagen Golf esetében például csak a típus 240 lóerős, 3,2 literes csúcsváltozatára alakíthatná át, ha minden szükséges műszaki feltételt teljesít.

Az elképzelés szerint továbbá a külföldről átalakított állapotban érkező autók csak akkor kerülhetnének forgalomba Magyarországon, ha azokat bevizsgálja egy úgynevezett típusvizsgáló szakértői intézmény. Ezek a vállalkozások szimulációkkal, mérésekkel és tesztekkel, illetve számításokkal alátámasztott dokumentációt készítenek megrendelőiknek, de a megbízások az összetettségüktől függően több százezer vagy akár több millió forintba kerülnek. Így, ha kötelező lesz a cégekhez fordulni a külföldön épített tuningautók regisztrációja előtt, az hatalmas terhet ró a gazdáikra.

Az illegálisan átalakított, de közúton használt autók üzembentartói, valamint az átalakítást végző műhelyek, illetve személyek közigazgatási bírságra számíthatnak a tervezet szerint. A változtatásokról még nem született végleges döntés, de az ügyben tárcaközi, illetve társadalmi egyeztetés várható a közeljövőben. A szabálymódosítás szükségességére a portál szerint részben a júliusi Árpád hídon történt halálos baleset irányította rá a döntéshozók figyelmét.

Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×