eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Az Iszlám Dzsihád nevű palesztin fegyveres szervezet egyik vezetőjének, Hadi al-Bahtiminek az otthona lángol Gáza városában 2023. május 9-re virradóan, miután Izrael újabb légicsapásokat hajtott végre a Gázai övezetben. A támadásokban meghalt az Iszlám Dzsihád három vezetője és legkevesebb hat civil, köztük gyerekek is. A szervezet a második legerősebb fegyveres csoport a Gázai övezetben, amelyet a szintén iszlamista Hamász irányít.
Nyitókép: MTI/EPA/Mohamed Szaber

Magyar és a grúz kormány együttes ülés lesz jövő héten Tbilisziben - a nap hírei

A Hamász megtámadta Izraelt, az akciót vezető politikusok világszerte elítélték. Online videókampányt indít Magyarország az uniós országokban a migrációs csomag ellen.

Átfogó légi, szárazföldi és tengeri támadást indított a Hamász iszlamista szervezet Izrael ellen, amelyet az izraeli kormányfő háborúnak minősített. A szárazföldi támadásban a Hamász fegyveresei több mint 2500 rakétát lőttek ki Izraelre, és több mint 10 olyan izraeli települést támadtak meg, amely közel van az övezethez. A támadásnak legalább 70, más információk szerint 100 halálos és több mint 900 sebesült izraeli áldozata van. A palesztin média a másik oldalon 160 halottról és több mint ezer sebesültről számolt be. A terrorszervezet bejelentette: 52 izraelit ejtett foglyul, közöttük katonák, civilek és nők is vannak. Izrael teljes mozgósítást rendelt el és ellentámadásba lendült.

Vezető politikusok, köztük a magyar államfő és a miniszterelnök is elítélték a Hamász Izrael elleni akcióját. Oroszország közölte: mindkét féllel kapcsolatban áll, és azonnali tűzszünetre szólított fel. Irán legfelsőbb politikai és vallási vezetőjének az egyik katonai tanácsadója azonban üdvözölte a Hamász offenzíváját. Egyiptom közvetíteni próbál a két fél között. A magyar külgazdasági és külügyminiszter arra kért minden, Izraelben tartózkodó magyar állampolgárt, hogy regisztráljon konzuli védelemre. Szijjártó Péter közölte: 11 magyar állampolgár tartózkodik a Gázai övezetben, többségében kiskorú gyermekek. Valamennyi családdal felvették a kapcsolatot, és tervezik az övezet elhagyását.

Magyarország aránytalanul nagy terhet vállal a határvédelem terén, erre a kormány uniós tagországokban hirdetett online videókban hívja fel a figyelmet - közölte Facebook-oldalán a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára. Dömötör Csaba kiemelte: a magyar rendvédelmi erők az idén már több mint 100 ezer illegális határátlépési kísérletet akadályoztak meg. A politikus szerint a figyelemfelhívó akció különösen aktuális, mert az orosz-ukrán háború miatt a másfelé irányuló figyelmet kihasználva Brüsszelben felgyorsították az új migrációs csomag elfogadását.

Ismét Magyarországra látogat a török államfő. December 18-án Budapesten tartják a Felső Szintű Kiemelt Stratégiai Együttműködési Tanács következő ülését, emiatt érkezik hazánkba a török elnök.

Orbán Viktor és a magyar kormány a jövő héten Grúziába látogat – írja a hvg.hu a grúziai JAM News-ra hivatkozva. Az információt a lapnak Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke megerősítette. Mint írta, október 11-én és 12-én a miniszterelnök a magyar és a grúz kormány együttes ülésének programjain vesz részt Tbilisziben.

Vagyonadó bevezetését javasolja a Párbeszéd-Zöldek, az intézkedés ezerötszáz milliárd forintos bevételt eredményezne éves szinten a költségvetés számára a párt számításai szerint. A Párbeszéd-Zöldek szóvivője közölte: egy progresszív, sávos adórendszer bevezetésére tesznek javaslatot, amely a nettó 600 millió forint fölötti vagyoni értéknél kezdődne.

Az MSZP azt javasolja, hogy a kormány álljon a magyar munkavállalók mellé, és ne a külföldi, valamint a magyar nagytőkét szolgálja ki. Ezért kössenek stratégiai megállapodást a magyar munkavállalókkal és az őket képviselő szakszervezetekkel, harmadik országból érkező munkavállalókat pedig csak kollektív szerződés hatálya alatt lehessen foglalkoztatni, mert ez garantálja a magasabb béreket és a jobb munkakörülményeket.

A szakszervezeti tagdíjak levonásának megtiltásával és a munkavédelmi törvény lazításával kapcsolatos törvénymódosító tervezetek visszavonását követeli a kormánytól a Magyar Szakszervezeti Szövetség. A szervezet azt írta: a kormány azzal, hogy felmentené a munkáltatókat a munkavédelmi oktatás alól, életveszélyes helyzetbe hozza a munkavállalókat. A tagdíjak levonásának megtiltását pedig azért kritizálták, mert az szerintük eddiginél is kiszolgáltatottabb helyzetbe taszítja a közalkalmazottakat.

Kampányt indított a MÁV-Volán csoport a munkavállalói elleni támadások megelőzésére. A közlekedési cég közölte: 2022-ben 175, míg 2023 első félévében majdnem 90 embert ítéltek jogerősen szabadságvesztésre közfeladatot ellátó személy ellen elkövetett erőszakos cselekedet miatt.

A közlekedésben a zöldenergiára való áttérés jelentőségét emelte ki Áder János az akkumulátorgyárak kapcsán a Mathias Corvinus Collegium debreceni képzési központjában tartott előadásában. A volt államfő, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke hangsúlyozta: a közlekedés zöldítésére indított európai kezdeményezés értelmében 2035-től csak elektromos autókat lehet majd forgalomba helyezni az Európai Unióban. Jelenleg 40 akkumulátorgyár épül Európában, a várható igények nagyobb részét, 20 százalékát majd Magyarországról elégítik ki.

Visszahívja az Auchan a sajátmárkás, Bio Bulgur termékét, mert abban határérték feletti növényvédőszer-maradékot találtak - közölte a Nébih. A visszahívás az 500 grammos kiszerelésű terméket érinti, amelynek minőségmegőrzési ideje 2024. szeptember 14. és november 18. közötti.

Az iráni kormány elítélte és politikailag motiváltnak minősítette, hogy Nargesz Mohammadi bebörtönzött iráni jogvédő kapta az idei Nobel-békedíjat. Az 51 éves Nargesz Mohammadi, az egyik legismertebb iráni emberi jogi aktivista, az újságíró 2022 áprilisa óta egy iráni börtönben tölti 16 éves büntetését.

Lionel Messi előtt tiszteleg új előadásával a Cirque du Soleil. Az argentin futballsztár mezszámára utalva a Messi10 című műsort már be is mutatták Buenos Airesben. Messi maga is beleszólhatott a rendezésbe. A show-t a tervek szerint Dél-Amerikában láthatják a nézők, az előadás-sorozat pedig Miamiban - Messi jelenlegi állomáshelyén - zárul jövőre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×