eur:
389.61
usd:
363.54
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Varga Judit, az Országgyűlés európai ügyek bizottságának elnöke és Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára a fáklyás felvonuláson az aradi vértanúk kivégzésének 174. évfordulóján, a nemzeti gyásznapon tartott megemlékezés előtt Székesfehérváron 2023. október 6-án.
Nyitókép: Máthé Zoltán

Varga Judit: október 6-a a szabadságért küzdeni akarást jelképezi

Október 6-a és a nemzeti gyásznapok mind a magyarok szabadságvágyát, szabadságért küzdeni akarását jelképezik - jelentette ki az Országgyűlés európai ügyek bizottságának elnöke pénteken Székesfehérváron.

Varga Judit a Fidelitas helyi szervezete által már huszonegy éve minden esztendőben megrendezett, hagyományos fáklyás felvonulást követő megemlékezésen arról is beszélt: október 6-a több mint másfél évszázada "a magyar becsület napja is".

Az aradi tizenhármak példája és öröksége az, hogy az igazság mellett, az igaz ügy és a józan ész mellett a végsőkig ki kell tartani, és soha nem szabad meghátrálni - fogalmazott megemlékezve a tizenhárom honvéd tábornokról és az első felelős magyar kormány miniszterelnökéről, akiket 174 éve végeztek ki.

Varga Judit beszédében hangsúlyozta: most ismét birodalmak és külső erők próbálják ránk kényszeríteni az akaratukat. Akár Brüsszelből, akár Washingtonból meg akarják mondani, kivel és hogyan éljünk együtt, mit gondoljunk a családról, hogyan neveljük a gyermekeinket és hogy kinek a háborúját vívjuk - tette hozzá.

Ezért nekünk az aradi vértanúk példáját követve ma is rendíthetetlenül képviselnünk kell saját, magyar érdekeinket otthonainkban, városainkban, az Országgyűlésben, vagy akár diplomataként külföldön - emelte ki.

A fideszes politikus szerint a kitartás meghozza gyümölcsét: 2015 óta példát mutatunk Európának és a világnak az illegális bevándorlás megállításában, a világjárványból a magyar gazdaság az unióban elsőként jött ki, a tavalyi népszavazáson pedig a magyarok egyhangúlag voltak képesek elutasítani egy idegen ideológia ránk erőltetését.

Nem engedünk akkor sem a zsarolásnak, amikor "mindenféle jogállamisági eljárásban" próbálják ránk kényszeríteni akaratukat, miközben vállalásainkat és a magyar embereket jogosan megillető források megszerzéséhez szükséges intézkedéseket mindig becsülettel, tisztelettel teljesítettük és végrehajtottuk - mondta.

Rendíthetetlenül állunk továbbra is a béke pártján, és nem hagyjuk, hogy belesodorják az országot egy háborúba - jegyezte meg Varga Judit.

A fáklyás felvonulás hagyományait méltatva beszédében úgy fogalmazott: az ilyen események őrzik igazán a magyar szabadság lángját nemzedékről nemzedékre örökítve a hazaszeretet lobogó tüzét.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×