eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter érkezik az EU-tagállamok energiaügyekért felelős minisztereinek informális tanácskozására Prágában 2022. október 12-én, a kétnapos ülés második napján.
Nyitókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter érkezik az EU-tagállamok energiaügyekért felelős minisztereinek informális tanácskozására Prágában 2022. október 12-én. MTI/EPA/Martin Divisek

Szijjártó Péter: Magyarország fejlődését az akkumulátorgyártás biztosítja

A külgazdasági és külügyminiszter szerint a kontinens sokat veszít, mert azon versenyzik az Egyesült Államokkal, hogy ki ad nagyobb katonai támogatást Ukrajnának.

A tárcavezető a Tranzit fesztiválon mondott beszédében leszögezte, hogy óriási hiba volt belemenni ebbe a versenybe a világ első számú katonai hatalmával, és ennek nyomán ma az Egyesült Államokban hetedannyiba kerül a földgáz, mint Európában, míg Kínában az áram ára egyharmada az európainak.

Aláhúzta: a kormány nem azért képviseli ezt az álláspontot, mert egyik vagy másik fél ügynöke lenne, hanem pusztán azért, mert ez a nemzeti érdek. "Azok próbálnak minket oroszbarátsággal vádolni, akik karba tett kézzel nézték négy évtizeden keresztül, hogy a kontinens keleti fele kommunista diktatúrától szenved" - mondta.

"A kelet-nyugati együttműködés nem politikai ízlés kérdése, nem gusztus kérdése, hanem a nemzeti érdek kérdése, nemzetbiztonsági érdek kérdése" - tette hozzá.

Hangsúlyozta, hogy Kína tavalyi előzésével az EU gazdasága már csak a harmadik helyen áll globálisan, részesedése csökkent a világ bruttó hazai termékéből (GDP). Aláhúzta: Európának ezért minél szorosabban együtt kellene működnie Kínával, ezzel szemben azonban komoly törekvések vannak a kapcsolat elvágására, ami súlyosan ellentétes lenne a kontinens és benne Magyarország érdekeivel.

Fontosnak nevezte, hogy Magyarország, a világgazdaságot meghatározó autóipar forradalmi átalakulásából, minél nagyobb részt hasítson ki magának. Kiemelte, hogy a világ legnagyobb elektromos akkumulátorgyártói keleten vannak, így az ágazat nyugati cégei erős függőségi helyzetbe kerültek.

Szerinte ez jelenti az életbiztosítást Magyarország számára,

ez jelenti a garanciát arra, hogy az elkövetkezendő években Magyarország a nagy világgazdasági átalakulásnak, amit az autóipari forradalom diktál, a győztese lesz" - mondta.

"Ma Magyarországon a világ negyedik legnagyobb elektromos akkumulátorgyártó kapacitásával rendelkezünk, és amint befejeződnek a már folyamatban lévő beruházások, másodikak leszünk. Kína után mi leszünk a másodikak, és ez jelenti a biztosítékot arra, hogy a magyar gazdaság a következő években is növelési pályán tud maradni" - szögezte le.

A Tranzit festztiválon ugyancsak előadást tartott Kövér László is

Az országgyűlés elnöke egyebek közt arról beszélt, hogy szerinte a nyugati államok megpróbálnak egy "rendes kommunizmust" felépíteni. A marxizmus nyugati újjáéledéséről szólva azt mondta: "Mi kipróbáltuk már egyszer, ezért most elkerülnénk" A házelnök a legfontosabb feladatnak a fiatalok megóvását nevezte az új szélsőbalos eszmék csapdájától, amely szerinte a többi között a genderizmusban és a woke-ban ölt testet.

Véleménye szerint ehhez erős családok kellenek, mert csak azok tudják megvédeni a gyerekeket, illetve ezek gyengesége esetén az oktatási rendszernek kellene belépnie és felvállalnia a szocializációs funkciókat, átadni az értékeket, és megmutatni, hogy lehet élni közösségként.

Tihany, 2023. augusztus 26.
Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Schmidt Mária történész, a Terror Háza Múzeum főigazgatója, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanára a Kommunizmus újratöltve - A marxizmus visszanyugatosodása című pódiumbeszélgetésen a Tranzit politikai fesztiválon Tihanyban 2023. augusztus 26-án.
MTI/Bruzák Noémi
Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Schmidt Mária történész, a Terror Háza Múzeum főigazgatója, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanára a Kommunizmus újratöltve - A marxizmus visszanyugatosodása című pódiumbeszélgetésen a Tranzit politikai fesztiválon Tihanyban. MTI/Bruzák Noémi

Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója emlékeztetett arra, hogy sokáig azt hihette a világ, a kommunizmus eszmerendszere csak keleten tud szárba szökkenni, hiszen a transzatlanti térség "a társadalomátalakítási kísérletben" sokáig nem vett részt.

A '90-es évek után azonban új erőre kapott nyugaton, főleg az értelmiség körében, így jöhettek létre a BLM vagy az LMBTQ mozgalmak, amelyek ugyanolyan agresszívak, mint a cancel culture, amely a "leképezése a Kínában megtapasztalt kulturális forradalomnak", ezek az előző évezredek kultúráját igyekeztek teljesen megsemmisíteni.

Schmidt Mária úgy fogalmazott: ma Isten nélküli tökéletes társadalmak épülnek, a világ a totális diktatúra felé halad, ahol "mindent lát, mindent ellenőriz egy nagyon szűk kör, s "e receptért még Kína is sorba fog állni".

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×