eur:
389.55
usd:
361.98
bux:
68446.95
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Vlagyimir Putyin orosz államfő videókonferencia keretében tanácskozik a kormány tagjaival Moszkvában 2023. július 19-én.MTI/EPA/Szputnyik/Kreml pool/Alekszander Kazakov
Nyitókép: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml pool/Alekszander Kazakov

Kiderült: van még egy ország, amely titokban fegyverrel támogatja az oroszokat

Mint ismert, Irán és Észak-Korea fegyvereket és lőszert szállít az orosz haderőnek, de mindkét ország tagadja a háborúban való érintettségét. Most újabb

Észak-Korea és Irán mellett Mianmar is hadianyaggal látja el Oroszország Ukrajna ellen viselt támadóháborúját. Mianmart irányító junta sokat tett azért, hogy ez ne derüljön ki, de a frontvonalról érkezett felvételek lerántották a leplet tevékenységükről – szúrta ki a Portfolio.hu.

Fotókat tett közzé az Ukraine Weapons Tracker néhány 120 milliméteres aknavető-lőszerről, melyet az orosz haderő az ukrajnai háborúban használ. A jelöletlen lőszerek azért érdekesek, mert az UWT csapata többnapos nyomozás után kiderítette: a robbanószerek Mianmarból (korábban Burma) származnak, az országot irányító katonai junta pedig valószínűleg titokban hadianyagot szállít az orosz haderőnek.

A mianmari kormány sokat tett azért, hogy ne derüljön ki, miként támogatják Oroszországot: minden egyes orosz haderőnek biztosított lőszert lefestettek és minden jelölést eltüntettek róluk. Az UWT csapata a 120 milliméteres lőszerek egyedi formája alapján tudta azonosítani, hogy a robbanószerek Mianmarból származnak.

Bár korábban nem volt ismert, hogy Mianmar is támogatja az orosz haderő Ukrajna elleni invázióját, ez nem számít meglepőnek. A két ország közt széleskörű, régóta tartó katonai együttműködés zajlik, Oroszország pedig aktívan segíti fegyverekkel a 2021-ben, puccs során hatalomra jutott katonai juntát a demokratikus és etnikai keretek közt zajló felkelőcsoportok ellen viselt harcában.

A mianmari junta ettől függetlenül azért akarta valószínűleg eltitkolni az Oroszországnak nyújtott segítséget, mert tartanak a nemzetközi közösség újabb szankcióitól.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 6. 08:10
2024. május 6. 07:57
×
×
×
×