INFORÁDIÓ
2023. március 26. vasárnap
Emánuel

lázár jános

beruházás

balogh samu

budapest

Budapest, 2022. június 11. Budapest Főváros Önkormányzata Főpolgármesteri Hivatal épületének főbejárata az V. kerületi Városház utcában. Az egykori Invalidus-ház, más néven Károly-kaszárnya monumentális barokk polgári épülete 1716 és 1727 között épült Anton Erhard Martinelli tervei alapján. MTVA/Bizományosi: Róka László

Balogh Samu reagált: remélem, nem lapra firkált szavak alapján dől el Budapest sorsa

Egy nyilvánosságra került dokumentum szerint Lázár János építési és közlekedési miniszter több fővárosi projekt leállítására tett javaslatot. A főpolgármester kabinetfőnöke aggasztónak tartja a helyzetet, és hivatalos indoklást vár a kormánytól.

A napokban kiszivárgott és a Telex birtokába került dokumentum beigazolta a főváros korábbi félelmét, miszerint Lázár János építési és közlekedési miniszter álláspontja szerint a legtöbb, a budapestiek számára fontos beruházást azonnal le kell zárni – reagált megkeresésünkre a főpolgármester kabinetfőnöke. Hozzátette: értelemszerűen meg kell hagyni a lehetőséget a kormánynak, hogy hivatalos formában fejezze ki az álláspontját, „de ami a dokumentumból kiderül, az elég vérfagyasztó a budapestiek számára”.

A hírek szerint állítólag elkaszálnák a Városmajor felújítását, a Gödöllői HÉV és a 2-es metró összekötésének tervét, valamint a megyei, agglomerációs P+R parkolók fejlesztését. Ugyanerre a sorsra jutna a csepeli-soroksári és a szentendrei HÉV összekötésének (azaz az 5-ös metró) tervezése, a kelenföldi Duna-parti sétány fejlesztése és az agglomerációs-budapesti kerékpáros hálózati stratégia is.

Balogh Samu az InfoRádióban elmondta: miután a dokumentum a kormánynak valamilyen belső előkészítő folyamatához tartozhat, a Fővárosi Önkormányzat nem tud a mögöttes indokokról. Csak annyit látsznak, hogy számos, a budapestiek és az agglomerációban élők életminőségét javítani szándékozó projekt kerül le a megvalósítandók listájáról, „viszonylag indulatokkal teli módon”. A Városmajor megújítását illetően a főpolgármester kabinetfőnöke megjegyezte, a "nem" mellett tmég egy egy "sohát" is kapott a dokumentumon szereplő megjegyzések szerint.

A főpolgármester kabinetfőnöke – Budapest közlekedésfejlesztését illetően – kitért arra is, hogy miközben az elmúlt időszakban új buszok és villamosok érkeztek a fővárosba és lassan befejeződik a 3-as metró felújítása, egyetlen olyan városi közlekedési eszköz van, ami egy métert sem fejlődött: a HÉV, amit még Tarlós István korábbi főpolgármester adott át az államnak. Szerinte ebből jól látszik, hogy ha valami állami kézbe kerül, az rossz hír annak a jövőjét illetően.

Kiemelte: a fővárosi fejlesztések esetében mindig alapos előkészítő munka zajlik, konzultálva az érintett civil szervezetekkel és lakossággal. „De adjuk meg a lehetőséget, hogy nem egy lapra firkált mondatok, vagy szavak alapján dől el a város fejlesztésének a jövője, illetve sorsa” – ismételte meg Balogh Samu. Nagyon lesújtónak nevezte a kiszivárgott dokumentum tartalmát, de bízik abban, hogy pozitív lehet az ügy kimenetele.

Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Róka László

Kapcsolódó hang

Balogh Samu: remélem nem egy lapra firkált szavak alapján dől Budapest sorsa
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018