eur:
390.86
usd:
368.05
bux:
55124.68
2023. szeptember 25. hétfő Eufrozina, Kende
Gas station at sunset.
Nyitókép: Issarawat Tattong/Getty Images

Érdekképviselet: 500 benzinkút is bezárhat egy hónap múlva, ha minden tényleg így marad

A Független Benzinkutak Szövetség hárompontos javaslatot tett a kormánynak. Egri Gábor, a szervezet elnöke szerint nem fenntartható tovább, hogy családi vállalkozások szponzorálják három és fél millió autós kedvező mobilitását.

Nem tartja kivitelezhetőnek a Független Benzinkutak Szövetségének javaslatait Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón azt mondta, hogy nincs arra lehetőség, hogy megduplázzák a kis kutaknak adott 20 forintos kompenzációt. Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke kérdésünkre azt mondta, hogy 500-600 benzinkút zárhat be június 1-jével. Hozzátette, etikátlan, hogy családi vállalkozások támogassák 3 és fél millió autós kedvező mobilitását.

Az elnök elmondta, hogy három javaslatot tettek a kormánynak:

  1. Szociális alapon kell a támogatást kialakítani, tehát aki meg tudja fizetni a piaci árát az üzemanyagnak, az fizesse meg, aki meg nem és a politika úgy dönt, azt támogatni kell.
  2. A Mol-nagykerár és -kiskerár között kell olyan különbséget kialakítani, ami biztosítja a benzinkutak operációját és a működését.
  3. A 20 forintos támogatást emeljék fel 40 forintra, mert 10 forintot elvisz az önmagában, hogy a finomítói telephelyről odaszállítsák az üzemanyagot a benzinkútra, ha nagyobb távolságról van szó, a 20 forintból maradó 10 forint pedig a villanyszámlára elég.

„Hogy a béreket, az amortizációt elszámolja, hogy a robbanás- és tűzveszélyes benzinkúti értékesítési pontnak a OMH-hitelesítésétől kezdve műszaki-biztonsági feladatait ellássa, azt mind nem fedezi a 20 forint” – tette hozzá a 3-as javaslathoz Egri Gábor.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a családi vállalkozásban működő benzinkutak a tartalékaikból, az ingatlanukra felvett jelzálogból fedezik a 3,5 millió autós kedvező mobilitását.

„Ez társadalompolitikailag igazságtalan és etikátlan. Tőzsdén jegyzett árucikk árát fixálni nem lehet, ez közgazdasági nonszensz, ezt úgy lehet fenntartani, hogy a veszteséget elszenvedőket kompenzálják, támogatják. Mindemellett ugye

  • a magyar állam ezermilliárdot vesz be jövedéki adós áfából évente,
  • a magyar finomító pedig meghétszerezte a finomítási nyereségét márciusban februárhoz képest.

A kis családi benzinkutak viszik el ennek az egésznek a költséget” – mutatott rá a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke.

Támogatás híján június elsejével bezárnak ezek a benzinkutak

– mondta Egri Gábor. Mint mondta, a szövetségük által átlátott 500-600 benzinkútnál nagyon nagy a felzúdulás. Még megvárják, pontosan mi jelenik meg a Magyar Közlönyben, annak függvényében hívják össze a közgyűlést, azon határozzák meg a teendőket.

Végszóként leszögezte: „Ezeket a veszteségeket nem tudjuk tovább elszenvedni, nem tudjuk tovább mi mint kisvállalkozó szponzor állni több mint hárommillió autós kedvező mobilitás.”

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.25. hétfő, 18:00
Szlávik János
főorvos, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×