eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Március 10-én lesz az államfőválasztás - a nap hírei

Március 10-ére tűzte ki az államfőválasztást az Országgyűlés elnöke. A kelet-ukrajnai oroszbarát szakadár donyecki és luhanszki területek elismerése mellett döntött az orosz elnök. Az uniós intézmények vezetői elítélték Vlagyimir Putyin döntését. A nap legfontosabb hírei február 21-én.

Március 10-ére tűzte ki az államfőválasztást az Országgyűlés elnöke. Kövér László közölte: a köztársasági elnök jelöléséhez a képviselők egy ötödének írásbeli ajánlása szükséges. Az ajánlásokat jövő kedd délután 4-ig lehet benyújtani. A Fidesz Novák Katalin volt családügyi minisztert, az Egységben Magyarországért Róna Péter közgazdászt jelöli. Az államfő megválasztásához a képviselők kétharmadának szavazata kell.

Lezárta a jelölőszervezetek nyilvántartásba vételét a Nemzeti Választási Bizottság, az eljárási és jogorvoslati határidők miatt. Az NVI összesen 43 pártot és 12 országos nemzetiségi önkormányzatot vett nyilvántartásba, kevesebb mint felét a 4 évvel ezelőttinek. Az országos listákat legkésőbb február 26-án 16 óráig kell bejelenteni a Nemzeti Választási Bizottságnál.

Minél inkább együttműködnek a közép-európai országok, annál erősebb lesz a hangjuk – jelentette ki a magyar miniszterelnök a szlovéniai Lendván.A kormányfő Janez Janša szlovén miniszterelnökkel egyeztetett, a találkozón megállapodást írtak alá a Mura- és a Rábavidék fejlesztéséről. Közös sajtótájékoztatójukon Janez Janša szlovén kormányfő azt hangsúlyozta, hogy az aláírt magyar-szlovén megállapodás alapján tovább lehet építeni a kétoldalú kapcsolatokat.

Aláírta az Aegon és az Union biztosító 45 százalékos tulajdonrészének megvásárlásáról szóló szerződést a pénzügyminiszter. Varga Mihály közösségi oldalán azt írta: a lépés azt a célt szolgálja, hogy a közvagyon gyarapodjon és a stratégiai vagyonelemek visszakerüljenek állami tulajdonba. A pénzügyminiszter bejegyzése a vételárat nem tartalmazza, de az Aegon honlapján megjelentek alapján a magyar állam 350 millió euróért kapja meg a kisebbségi részesedését.

A kormány kitart a benzinárstop mellett, de kész az egyeztetésre a kis benzinkutak képviselőivel - mondta a gazdaságstratégiáért felelős államtitkár, miután a Vállalkozók Országos Szövetségével, valamint a legtöbb kis kutat működtető Mobil Petrollal egyeztetett. György László azt hangsúlyozta, a hét második felére várják a kis benzinkutak képviselőinek konstruktív javaslatait. Közben bejelentette megalakulását a Független Benzinkutak Szövetsége. Egyebek közt a jövedéki adó áfamentességét és az üzemanyagok áfájának 5 százalékra csökkentését javasolja.

Magyarország célja és nemzetbiztonsági érdeke a béke hosszú távú megőrzése, ezért a párbeszéd folytatására szólít fel - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter Brüsszelben. Az uniós külügyminiszterek ülésének szünetében Szijjártó Péter reményét fejezte ki, hogy az orosz és az amerikai diplomácia vezetője, Szergej Lavrov és Antony Blinken e hét folyamán Genfben tervezett tanácskozását követően az orosz és az amerikai elnök találkozója is létrejöhet. Hangsúlyozta: Magyarország ezt látja az egyetlen megoldásnak.

A kelet-ukrajnai oroszbarát szakadár donyecki és luhanszki területek elismerése mellett döntött az orosz elnök. Vlagyimir Putyin az országhoz intézett videoüzenetében úgy fogalmazott: kritikus, éles helyzet alakult ki a Donyec-medencében. Vlagyimir Putyin együttműködési és barátsági megállapodást írt alá a Kremlben a donyecki és luhanszki területek vezetőivel. A szerződések ratifikálásáról a tervek szerint kedden szavaz az orosz törvényhozás.

Az uniós intézmények vezetői elítélték a kelet-ukrajnai szakadár területek oroszországi elismerését. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke özös közleményben ítélte el Vlagyimir Putyin orosz elnök döntését. Ursula von der Leyen és Charles Michel hangsúlyozta: a lépés a nemzetközi jog és a minszki megállapodások jelentős megsértését jelenti. Az Európai Unió szankciókkal fog reagálni a jogellenes cselekményben részt vevőkkel szemben.

Elfogadhatatlannak tart az ENSZ-főtitkára minden olyan egyoldalú lépést, amely Ukrajna területi épségét veszélyeztetné. António Guterres ezt még azelőtt közölte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök a kelet-ukrajnai szakadár területek függetlensége elismerése mellett döntött. Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő az Európai Tanács azonnali összehívását kérte. Előzőleg Olaf Scholz német kancellár telefonon tiltakozott Vlagyimir Putyin orosz elnöknél.

Az ENSZ BT tagállamaihoz fordult Ukrajna biztonságának szavatolásáért Dmitro Kuleba külügyminiszter. Kijevi közlések szerint hétfőn újabb két ukrán katona halt meg. A tárcavezető Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nevében azt szeretné, hogy folytassanak azonnali konzultációkat az Ukrajna körül kialakult feszültség csökkentése érdekében.

Az Európai Tanács jóváhagyta az Európai Bizottság által javasolt pénzügyi támogatást Ukrajna részére. Az 1,2 milliárd eurós segély az ukrajnai gazdasági stabilitást hivatott előmozdítani, továbbá gyors támogatást nyújt a jelenlegi válsághelyzetben, és erősíteni kívánja az ország ellenálló képességét. A sürgősségi makroszintű pénzügyi támogatás 12 hónapra vonatkozik, amelynek során az EU kétszer 600 millió eurót folyósít Ukrajnának.

Megszűnik csütörtöktől Angliában az elkülönítési kötelezettség azok számára is, akiknek koronavírus-tesztje pozitív - jelentette be brit miniszterelnök. Boris Johnson a londoni alsóházban tartott tájékoztatójában kiemelte: a brit kormány a koronavírus-járványhoz kötődő összes hazai jogi korlátozást megszünteti. Ajánlás formájában a kormány április 1-ig még azt javasolja a koronavírus-fertőzötteknek, hogy maradjanak otthon.

Még február utolsó hetében elkezdhetik használni Németországban a Novavax amerikai oltóanyag-fejlesztő vállalat vakcináját. A cél, hogy új lendületet vegyen a Covid-19 betegség elleni oltási kampány. A szövetségi egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint az első szállítmánnyal 1,4 millió adag érkezik az Európai Unióban ötödikként engedélyezett vakcinából. A Novavax terméke nem az új, úgynevezett hírvivő RNS technológiára épül, hanem bejáratott módszerrel működő, fehérjealapú oltóanyag.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×