eur:
392.15
usd:
366.29
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Áder János köztársasági elnök beszédet mond a Kossuth- és Széchenyi-díjak, valamint a Magyar Érdemrend kitüntetéseinek átadásán az Országház kupolacsarnokában 2021. augusztus 20-án. A koronavírus-járvány miatt az állami kitüntetéseket idén március 15., az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulója helyett az államalapítás ünnepén adják át.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Áder János: gyorsabb a klímaváltozás, mint korábban bármikor

A köztársasági elnök szerint lehet, hogy hiába lesz klímasemleges Magyarország 2050-re.

Interjút adott a Kossuth rádiónak Áder János köztársasági elnök, amelyben a november 29. és december 5. között a Hungexpón rendezendő Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expo és Világkiállítás kapcsán elmondta, ma globálisan többet fogyasztunk a természeti tőkéből, mint amennyi új tud termelődni.

A köztársasági elnök a Híradó.hu összeállítása szerint kiemelte: 160 cég fog kiállítani, ők fogják bemutatni, hogy az egyes problémákra milyen megoldást nyújtanak, kínálnak. Az expón ezen kívül lesznek úgynevezett szigetek, információs standok, amelyek a ránk leselkedő veszélyekre figyelmeztetnek.

A teljes beszélgetés ITT hallgatható vissza.

A tinédzserek számára is készülnek különböző játékos programokkal, amelyekről a köztársasági elnök annyit árult el, hogy az Elvarázsolt Kastély, a Csodák Palotája és a szabadulószoba ötleteit vegyítik majd egyszerre.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a fogyasztás háromszor olyan gyorsan nő, mint a népesség. A megnövekedett fogyasztással pedig elkezdtük felfűteni a bolygóinkat, a klímánkat.

Mint megjegyezte, Magyarország törvénybe foglalta, hogy 2050-re az ország klímasemleges lesz. Ez azt jelenti, hogy 2050-re hazánk annyi káros anyagot fog kibocsátani, amelyet a természet képes elnyelni. A nemzetközi vállalások tekintetében Áder János elmondta, hogy az egyezményből két nagy szennyezőforrás kimaradt, a légi és a vízi közlekedés.

Arra is rámutatott, Magyarország egyedül nem tudja megoldani a klímaproblémát, hiszen amíg Kínában és Indiában újabb és újabb szénbányákat nyitnak meg, addig nem következik be változás.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×