eur:
393.82
usd:
365.65
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
A Közép-európai Egyetem épületének bejárata feletti felirat az V. kerületi Nádor utcában. A Közép-európai Egyetem, angol nevén Central European University, magyarul is használt rövidítése: CEU, az Amerikai Egyesült Államok és Magyarország működési engedélyével és akkreditációjával rendelkező, budapesti központú nemzetközi egyetem. A CEU a társadalom- és bölcsészettudomány, a jog, az üzleti élet, a kormányzat és közpolitika területén kínál posztgraduális képzést.  MTVA/Bizományosi: Faludi Imre  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: Faludi Imre

Karácsony Gergely vitába szállt Orbán Viktorral

CEU-ügyben reagált a főpolgármester a miniszerelnök korábbi írására.

Attól, hogy a Közép-európai Egyetem (CEU) épülete nem tűnt el a föld színéről, még nincs benne oktatás és Bécsbe kell menni egy CEU-s diplomáért – írta Karácsony Gergely közösségi oldalán.

A főpolgármester Orbán Viktor miniszterelnök szombaton megjelent, Az elüldözött egyetem Budapesten (Szamizdat 13.) című, a miniszterelnöki honlapon megjelent írására reagált. A miniszterelnök ebben azt írta, nyilvánvalóan nem mondtak igazat azok, akik eddig a CEU bezárásával kampányoltak, azt állítva, a magyar kormány bezáratta, elüldözte az egyetemet, ugyanis az egyetem fővárosi kampuszán csütörtökön és pénteken sajtónyilvános, nemzetközi konferencia zajlott.

Karácsony Gergely a szamizdat kifejezésről szól először: "Már az is megér egy külön történetet, hogy Magyarország miniszterelnöke »szamizdat« címen jelentet meg írásokat. Értik, az az ember, akiről nem olyan rég jelent meg az összes megyei lapban egyszerre ugyanazzal a képpel, ugyanazzal a szöveggel éltető írás, akinek gondolatait döbbenetes méretű propagandahálózat terjeszti nap mint nap, na, ő illegális, titokban terjesztett kiadványként aposztrofálja a saját írásait..."

A főpolgármester azt írta:

Orbán Viktor miniszterelnök nem tudja, "mi a különbség egy épület és egy intézmény között",

és attól, hogy egy épület még nem tűnt el a föld színéről, attól abban az épületben már nincsen oktatás, "hála a fideszes fiúk által hozott jogszabályoknak".

Karácsony Gergely megjegyezte: nem csupán konferenciákat szoktak tartani a CEU budapesti épületében, hanem kutatói munka is zajlik ott, mert az engedélyezett, de

az oktatás korlátozva van, "ezért kell ma Bécsbe menni egy CEU-s diplomáért".

A főpolgármester hangsúlyozta: az egyetemeket vissza fogják venni az alapítványoktól, megépítik a Diákvárost és azonnal befejezik a CEU üldözését, "hogy még több tudás, meg több tudós, meg több, a mostanihoz hasonló konferencia legyen Magyarországon".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×