INFORÁDIÓ
2023. március 22. szerda
Beáta, Izolda

koronavírus

ipsos

felmérés

maszkviselés

újranyitás

Felmérés: hosszú idő után csökkent a maszkviselők aránya itthon

Felmérés: hosszú idő után csökkent a maszkviselők aránya itthon

Infostart

Fél év után csökkenni kezdett a maszkviselési arány Magyarországon. Bár a teljes nyitás várható időpontjával kapcsolatban mérséklődött a lakosság optimizmusa, a belföldi turizmus és a rendezvénypiac is látványos lendületet vehet júniusban.

A tavalyi nyarat idéző eredményeket mért az Ipsos a májusi Covid-19 omnibusz kutatásában. A javuló járványadatoknak és emelkedő oltottsági szintnek köszönhetően a lakosság szabadabban megy, és engedi gyermekeit is közösségbe, érintkezik másokkal. Az arcmaszk viselésének aránya 87 százalék, amelynél alacsonyabb szint legutóbb novemberben volt tapasztalható. A fertőzés ellen bevezetett gyakori kézmosás 73 százalékos említése a kutatássorozat történetének legalacsonyabb értéke.

A tömegközlekedés és a rendezvénypiac enyhe, a belföldi turizmus kilátásai jelentősebb mértékben javultak az elmúlt hónapban. A rendezvények irányába a 30 év alattiak és a vidéki lakosok nyitottak leginkább az elmúlt 30 napban. Az idősebbek és a fővárosiak, valamint a diplomások és a magas jövedelműek nagyobb óvatosságot tanúsítanak. A magyarok kortól és nemtől függetlenül bátrabban foglalnak szállást az ország határain belül, egyedül a budapesti lakosok mutatnak még bizonyos mértékű kivárást.

Az általános oltási hajlandóság négy hónapja tartó növekedés után elérte 70 százalékos értéket. A 8 százaléknyi bizonytalan réteg mellett 22 százalék az elutasítók aránya. A felnőtt lakosság fele (51 százalék) átesett a legalább az első védőoltáson, további 11 százalék regisztrált a vakcinára, de vagy nem hívták még be, vagy elutasította a felkínált oltóanyagot.

A legjobban átoltott korosztály továbbra is a 60 év felettieké, míg a magasabb iskolai végzettségűek és a nagyvárosiak körében szintén átlag felettire becsülhető a vakcina általi védettség. Észak-Alföldön és Nyugat-Dunántúlon továbbra is magas a vakcina elutasítása (35 százalék feletti), és ezzel összhangban a mért regisztrációs arány is elmarad az ország többi területétől.

A magyarok 40 százaléka véli úgy, hogy augusztusig véget érnek a járvány miatt bevezetett korlátozások hazánkban, míg a 60 százalékos többség későbbi időpontra tippel, vagy bizonytalan a válaszban. Az egy hónappal ezelőtti várakozásokhoz mérve jelentősen nőtt a szkepticizmus az újranyitás dátumát illetően. Míg a június, július és augusztus hónapok hasonló említést kaptak mint legutóbb, a korlátozások korábbi feloldását nem tartja valószínűnek a lakosság, sőt egyre erősödnek azok a vélemények, amelyek szerint soha nem vesztik érvényüket teljes egészében az elmúlt évben hozott rendelkezések (20 százalék).

Nyitókép: pixabay
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018