eur:
394.05
usd:
365.61
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pixabay

A kempingtől a hotelekig újraminősíthetik a magyar szálláshelyeket

Ha az Országgyűlés elfogadja, egységes szálláshely-minősítési rendszert vezetnek be Magyarországon. A Magyar Turisztikai Ügynökség szerint a változás a vendégek érdekeit szolgálja.

A jelenlegi szabályok szerint a szállodák maguk határozhatják meg, hogy hány csillagosként működnek. A Magyar Turisztikai Ügynökség szerint emiatt számos panasz érkezik a vendégektől, a szálláshelyek ugyanis gyakran nem a feltüntetett kategóriának megfelelő szolgáltatást nyújtják. Az új szálláshely-minősítési rendszer ennek a gyakorlatnak vetne véget – mondta az InfoRádiónak a Turisztikai Ügynökség vezérigazgató-helyettese.

A törvényjavaslat szándéka az, hogy egységesítse a rendszert, ami azáltal, hogy kötelezően írja elő a szálláshelyek számára a minősítést, fogyasztóvédelmi oldalról támogatja meg a vendégeket. A cél az, hogy a magyar és külföldi turisták egy adott szálláshelyre érkezve biztosak lehessenek abban, hogy a szolgáltatás valóban megfelel a feltüntetett csillagszámnak – magyarázta Könnyid László.

A kategóriákat csillagok jelölik majd, 1-től 5-ig, az eddig használt egyéb szimbólumok megszűnnének.

A minősítésen pedig nemcsak a hoteleknek, hanem valamennyi szálláshelynek át kell esnie

– hangsúlyozta a szakember. Vagyis a panzióknak, magánszálláshelyeknek, kempingeknek, ifjúsági és közösségi szálláshelyeknek szintén meg kell szerezniük a minősítést a javaslat szerint. Értelemszerűen egy nagy szállodában sok–sok feltételrendszernek, míg egy kicsi magánszálláshelyen jóval kevesebb szempontnak kell majd megfelelni.

A minősítéshez szükséges szempontrendszert a meghatározó szakmai szervezetekkel dolgozták ki, és az alapja, hogy a vendég biztonságban legyen – mondta Könnyid László. – Elsősorban a szálláshelyen fizikailag minden értelemben biztonságban legyen, továbbá hogy a nyugodt pihenése, alvása biztosított legyen. Ezt a két fő szempontrendszert lehet aztán sok-sok pontban alábontani – tette hozzá.

Ha a javaslatot az Országgyűlés elfogadja, az új rendszer bevezetése több éven keresztül, felmenő rendszerben zajlik majd.

A tervek szerint a szállodáknak és panzióknak idén év végéig kell kérniük a minősítést, jövőre a kempingek, közösségi szálláshelyek, majd a magánszálláshelyek következnek.

Az új minősítési folyamat várhatóan 2023-2024-ben zárulhat le.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×