INFORÁDIÓ
2021. szeptember 28. kedd
Vencel

magyar alvás szövetség

g. németh györgy

alvás

kék fény

televízió

tablet

okoseszköz

hormon

A kék fény miatt adtak ki riasztást

A kék fény miatt adtak ki riasztást

A kék fényt kibocsátó eszközök használatának negatív egészségügyi hatásaira figyelmeztet a Magyar Alvás Szövetség. A szervezet elnöke az InfoRádiónak azt mondta, a televízió és a különböző okoseszközök által kibocsátott mesterséges fény lassítja az alvási ciklust irányító hormon termelését.

Minden a televízióval kezdődött az 50-es években, majd folytatódott a legutóbbi időkben az okostelefonokkal, tabletekkel és a számítógépekkel, amelyek alkalmazása mind befolyással bírnak az életmódunkra, így az életritmusunkat és a mindennapi tevékenységünkre, benne az alvásra is – fogalmazott G. Németh György.

Az eszközök használatának mellőzése, főként az esti órákban azért is igényel komolyabb megfontolást – amellett, hogy az emberi agyat sem lehet így ráhangolni az elalvásra –, mert olyan speciális, kék fényt bocsátanak ki, amelyek az alvást kifejezetten gátolják, miután lassítják a melatonin, vagyis az alvási ciklust irányító hormon termelését – magyarázta a szakember.

A problémára szolgáló „recept” egy úgynevezett „sárgásító” védőszűrő, amely a legtöbb készülékén beállítható, sőt, vannak olyan okoskészülékek, amelyek már önmagában automatikusan ezt elvégzik. G. Németh György arra is kitért, hogy a legfőbb gondot a kézbe eső eszközök jelentik, szemben a televíziókkal, amelyek legalább nem mellőzik a sárga fényt.

Nyitókép: Unsplash.com

Kapcsolódó hang

A kék fény hatása az alvásra – G. Németh György, Magyar Alvás Szövetség
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018