eur:
368.88
usd:
344.93
bux:
48800.45
2023. június 8. csütörtök Medárd
Nyitókép: kormany.hu

Újabb lazítás a favipiravir hozzáférhetőségével kapcsolatban

A koronavírusosoknak továbbra is tilos patikába menni, tajszámra kiadják a gyógyszert.

A favipiravirt a háziorvosokon kívül már jogosult felírni az alapellátási ügyeletben, a covidambulanciákon dolgozó, illetve minden olyan orvos, aki a járványügyi ellátásban gyógyít. Így az érintett betegek hétvégén és ünnepnapokon is megkezdhetik a vírus elleni védekezést - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi).

A koronavírus-járvány harmadik hullámában meredeken emelkedő fertőzések miatt a kórházi kezeléseknél hatásosan alkalmazott favipiravir gyógyszer március eleje óta már a járóbeteg-ellátásban is elérhető és hatékony a betegek otthoni gyógyulásában - tudatták.

Azt írták, hogy a tablettát az enyhe vagy középsúlyos tüneteket mutató betegeknek a háziorvos írja fel, ezzel is elősegítve a betegség könnyebb lefolyását és csökkentve a kórházi kezelésre szorulók számát.

A favipiravirtól a tünetek megjelenésétől számított maximum 5-7 napig lehet jótékony hatást várni, ezért a gyógyszer mielőbbi alkalmazása érdekében nemcsak a pozitív teszttel igazolt, hanem a koronavírusos tüneteket mutató, nagy valószínűséggel megfertőződött betegek esetében is elkezdődhet a kezelés.

Hozzátették, hogy a gyógyszer ingyenesen kiváltható a gyógyszertárakban, illetve a covidambulanciákon.

Elengedhetetlen a favipiravir hatóanyagú gyógyszerek potenciális magzat- és májkárosító hatásáról a betegek tájékoztatása, és kötelező a beteg beleegyező nyilatkozatának kitöltése is - emelték ki.

"Felhívjuk a figyelmet, hogy

a gyógyszerátvétel nem indokolhatja az otthoni karanténkötelezettség megszegését.

Arra kérünk minden koronavírusos beteget, hogy ne személyesen keressék fel az orvosukat és a gyógyszertárakat, hisz az jelentős egészségügyi kockázattal jár, veszélyezteti a járvány elleni védekezés sikerességét, valamint a patikába látogató többi beteg és a gyógyszertári dolgozók egészségét" - fogalmaztak a közleményben.

A gyógyszer kiváltásához kérjék hozzátartozójuk, ismerősük vagy az önkormányzat segítségét, hisz tajszám "bemondásával" is ki lehet váltani a gyógyszert - hívták fel a figyelmet.

Kiemelt fontosságúnak nevezték, hogy a favipiravir-kezelés során a betegek folyamatosan tájékoztassák a háziorvosukat az állapotukról.

Jelezték azt is, hogy március 29-éig az orvosok 62 033 doboz favipiravirt rendeltek.

A Meditopnak és az Egisnek köszönhetően Magyarország favipiravirellátása hazai forrásokból folyamatosan pótolható, nem függ a külföldi gyógyszerbeszerzésektől - áll az Emmi közleményében.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Új vád érkezett, hogy az ukránok robbantották fel az Északi Áramlatot - Hevesen cáfol Zelenszkij

Új vád érkezett, hogy az ukránok robbantották fel az Északi Áramlatot - Hevesen cáfol Zelenszkij

"Én vagyok az elnök, és ennek megfelelően adok utasításokat. Semmi ilyesmit nem tett Ukrajna. Soha nem cselekednék így" – hangsúlyozta Volodimir Zelenszkij az Axel Springernek, a Politico anyavállalatának, adott exkluzív interjúban az Északi Áramlat ukrán hátterű felrobbantásával kapcsolatban, amelyről tegnap közölt új, minden eddiginél részletesebb információkat a Washington Post.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×