eur:
395.77
usd:
372.62
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pesti József/Szoljon.hu

Víruskutató: a kedd és a szerda kritikus lesz

Rusvai Miklós szerint ha nem jön egy radikálisan új mutáns, akkor negyedik hullámmal nem kell számolni itthon.

Már két-három hét múlva is lehet részleges nyitás – mondta Rusvai Miklós víruskutató az ATV-nek. Erről beszélt Orbán Viktor kormányfő is, aki a két és félmillió beoltott emberhez kötötte a nyitás elkezdését.

A szakértő szerint a teljes nyitás leghamarabb május végén vagy júniusban lehetséges. Azt reméli, júniusban az üzletek, rendezvények, meccsek látogathatóak lesznek, és közterületen nem kell majd maszkot viselni. A nyitáshoz vezető kedvezőbb járványügyi adatok elérésében az időjárás is segíteni fog, az átoltottság növekedésével pedig a mutatók - a lélegeztetőgépen lévők, elhunytak és kórházban ápoltak száma is szeptemberi szintre csökkenhet vissza – fejtette ki.

Rusvai Miklós szerint

most vagyunk a járvány csúcsán,

a kedd és a szerda kritikus lesz, mert ekkorra ugranak meg az adatok a hétvégi lassabb feldolgozás után. Ilyenkor a hétvégi vizsgálatok eredményei is hozzáadódnak a számokhoz.

A szakértő szerint ha a harmadik hullám májusban véget ér, akkor ezzel a vírustípussal nincs több gondunk.

"Ha nem jelenik meg egy radikálisan új mutáns, akkor szerintem Magyarországon harmadik hullám után negyedik hullámmal nem kell számolni" – emelte ki Rusvai Miklós, aki szerint azokban az országokban nem kell újabb hullámtól tartani, ahol az átoltottság megfelelő lesz, és minimum 70 százalékos átoltottság kialakul. Az EU számos országában viszont előfordulhat negyedik hullám.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 05:00
×
×
×
×