INFORÁDIÓ
2021. szeptember 24. péntek
Gellért, Mercédesz

eger

egri vár

helyreállítás

Látogatók az egri várban az emlékhelyek napján, 2020. augusztus 29-én. A Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) által ötödik éve életre hívott emléknapot, amelyet hagyományosan május második szombatján szokták megtartani, idén a koronavírus-járvány miatt augusztus 29-ére, a mohácsi csata évfordulójára helyezték át. A háttérben a felújítás alatt álló bazilika látható.

Speciális berendezést vetnek be Egerben

Infostart / MTI

Már dolgoznak a várfal helyreállításán.

Várhatóan április végére, május elejére lehet újra biztonságos a Szép-bástya környéke az egri várban, ahol elkezdték a korábban leomlott támfalszakasz helyreállítását - közölte a Dobó István Vármúzeum.

Az intézmény tájékoztatása szerint a Szép-bástya dél-nyugati támfalának megerősítését a helyi önkormányzat által felkért Habbeton Kft. végzi. A cég a múlt héten vette át a munkaterületet, és a leomlott törmelék egy részének kitermelését követően egy speciális, távirányítású fúróberendezéssel mikrocölöpöket és talajhorgonyokat helyezett el a támfal érintett szakaszán.

Ezen kívül a bástya tetején fúrt horgonysorral és drótkötélabronccsal is rögzítik a falat. Az így elhelyezett cölöpökhöz és a horgonyokhoz rögzítik a támasztékul szolgáló acélgerendákat, majd legalább 10-15 centiméter vastag, szálerősített betonnal teszik teljessé a rézsű védelmét, így adva belső stabilitást a támfalszakasznak.

A vármúzeum jelezte: a most zajló munkák nem elegendők a korábban keletkezett károk maradéktalan helyreállításához és továbbiak megelőzéséhez, ugyanakkor fontos részei a teljes rekonstrukciónak. A következő hetekben beépített megerősítő szerkezetek ugyanis a későbbi munkafolyamatok során teherviselő elemként működnek majd.

Az egri vár Szép-bástyájának mintegy 20 méter hosszú támfalszakasza február 17-én kora délelőtt omlott le. Nem sérült meg senki. A helyszíni vizsgálatokat végző szakemberek véleménye szerint az omlás közvetlen előidézője a sok csapadék és a fagy volt.

Nyitókép: Látogatók az egri várban az emlékhelyek napján, 2020. augusztus 29-én. MTI/Komka Péter
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018