eur:
393.7
usd:
364.67
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Mintavevők dolgoznak a Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztály épületében, a kormánytisztviselők tesztelésére kialakított koronavírus-tesztelési ponton Debrecenben 2020. december 8-án. A területi közigazgatásban dolgozók koronavírus-tesztelésével folytatódott az országos célzott csoportos tesztelés. A kormány november 20-án indított átfogó, országos célzott csoportos tesztelést, hogy felmérje a fertőzöttek arányát azokban a hivatásokban, amelyekben a dolgozók jellemzően sok állampolgárral vannak kapcsolatban munkájuk során, illetve a vírus szempontjából veszélyeztetett csoportokat látnak el.
Nyitókép: MTI/Balázs Attila

A járvány vasárnapi adatai: 220 haláleset Magyarországon

1 millió 903 ezer a beoltottak száma, 9082 az új fertőzött és elhunyt 220 beteg - megjelentek a vasárnapi adatok a kormányzati tájékoztatási oldalon.

A vasárnapi adatok: 9082 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 633 861 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.

Elhunyt 220 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 19 972 főre emelkedett.

A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 395 790 fő, de az aktív fertőzöttek száma is már 218 099 főre emelkedett.

11 805 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1527-en vannak lélegeztetőgépen.

Az oltási program rendben, ütemezetten zajlik, Magyarország a második az uniós oltási ranglistán. A magyar lakosság átoltottsága elérte a 19,2 %-ot szemben a 10,5 %-os uniós átlaggal. Első oltását megkapta 1 903 498 fő, 685 971 fő pedig már a második oltáson is túl van.

A veszélyeztetettségük miatt továbbra is a regisztrált idősek oltása van elől a sorban. A kórházi oltópontokon Pfizerrel, a háziorvosoknál Sinopharmmal, AstraZenecával, és Modernával folytatódik az oltás.

A kormány döntött az óvodai, iskolai és bölcsődei dolgozók kampányszerű oltásáról is. Kérik őket, hogy ha még nem tették, akkor hétfő éjfélig regisztráljanak! Munkába álltak a katonai oltóbuszok is, amelyeket elsőként Nógrád megyei kistelepüléseken használnak mobil oltópontként a regisztráltak oltására.

A koronavírus-járvány harmadik hulláma Európa-szerte erősebbnek bizonyul az eddigieknél. A drasztikusan emelkedő betegszám miatt a kormány szigorította a védelmi intézkedéseket.

Az újraindítást akkor lehet megkezdeni, ha 2,5 millió ember be lesz oltva, akkor is csak fokozatos lépésekben.

Az erről szóló kormányrendelet szombaton megjelent a Magyar Közlönyben. https://koronavirus.gov.hu/cikkek/kormanyhu-megjelent-kozlonyben-vedelmi-intezkedesek-lepcsozetes-feloldasanak-elso-fokozatarol

A hatályban lévő intézkedések között megemlítették, hogy a maszkviselés a lakott területen belül valamennyi utcán, közterületen kötelező, a másik embertől lehetőség szerint legalább 1,5 méter védőtávolságot kell tartani.

A munkavégzés lehetséges, de ahol lehet, otthoni munkavégzést javasolnak. Az államigazgatásban otthoni munkavégzés rendelhető el, kivéve a védekezésben közreműködők esetében - tették hozzá.

A kijárási tilalom továbbra is érvényben van este 8 óra és reggel 5 óra között.

Az üzleteket be kell zárni, kivéve az élelmiszerüzleteket, a patikákat, a benzinkutakat, a drogériákat, a dohányboltokat, valamint a gazdasági, mezőgazdasági és erdészeti tevékenységhez nélkülözhetetlen anyagokat és eszközöket árusító üzleteket, továbbá az állateledelt, takarmányt forgalmazó üzleteket és a piacokat, termelői piacokat.

Hangsúlyozták, minden szolgáltatás szünetel, kivéve a magánegészségügyi, szociális, pénzügyi, postai és járműszerviz-szolgáltatásokat.

Az éttermekben ugyanakkor továbbra is van lehetőség elviteles vásárlásra.

Az óvodák és az általános iskolák a tavaszi szünet végéig nem nyithatnak ki, a digitális oktatás tartalmi feltételeit az érintett miniszterek határozzák meg. Az önkormányzatok kérésére az óvodákban és az iskolákban biztosítani kell a gyermekfelügyeletet. A középiskolákban és a felsőoktatásban a digitális oktatás továbbra is fennmarad. Az alacsony fertőzési számokra tekintettel a bölcsődék nem zárnak be - írták.

A szabadtéri sporttevékenység lehetséges, ahol tartható a másfél méteres távolság. Megengedettek az igazolt sportolók edzései, a meccsek kizárólag zárt kapuk mögött lehetségesek.

Szigorítják a határátlépést, de a tranzit- és teherforgalmat nem korlátozzák.

A kormány kiterjeszti a bértámogatást és az adókedvezményeket azokra a szektorokra, amelyeknek be kell zárniuk.

Hangsúlyozták, hogy a rendőrség szigorúan ellenőrzi a szabályok betartását, pénzbírságot szabhat ki, és azokat a helyeket, ahol nem tartják be az előírásokat, bezárja.

A katonák az ország több városában támogatják a rendőrök munkáját és a kórházban tehermentesítik az egészségügyi dolgozókat.

"Az újraindítást akkor tudjuk megkezdeni, ha 2,5 millió ember be lesz oltva" - emelték ki, hozzátéve, hogy akkor is csak fokozatos lépésekben teszik ezt. Az erről szóló kormányrendelet szombaton jelent meg a Magyar Közlönyben.

"A járványból egyedül a védőoltás jelenti a kivezető utat. A harmadik hullám kezdete óta újabb egymillióval nőtt a regisztráltak száma, de még így is sokan vannak, akik nem jelentkeztek. Az időseket különösen kérjük, hogy aki még nem tette meg, az regisztráljon a védőoltásra a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon" - írták a közleményben.

Hozzátették, hogy azok a regisztráltak, akik még oltásra várnak, ellenőrizhetik, hogy regisztrációjuk milyen státuszban van. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő egy internetes felületet nyitott erre a célra.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a járvány rendkívül intenzíven terjed, a brit vírusmutáns több embert képes fertőzni, ezért az általános higiéniai szabályok betartása továbbra is elengedhetetlen.

Az operatív törzs és az oltási munkacsoport módosította az oltási stratégiát, hogy minél előbb minél több ember kapja meg az első oltását - írták. Hozzátették: minden rendelkezésre álló és beérkező vakcinaszállítmányt teljes mennyiségben és mielőbb igyekeznek bekapcsolni az oltásba.

Mind az öt Magyarországon alkalmazott vakcina hatásos és biztonságos, és védelmet ad a koronavírus-fertőzés súlyos lefolyása ellen - emelték ki.

A kormány az egészségügyi védekezés fenntartása mellett további családvédelmi intézkedéseken dolgozik és elindította a gazdaság-újraindítási akciótervet.

Az oldal térképe szerint eddig Budapesten (119 681) és Pest megyében (88 707) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet.

Ezt követi Győr-Moson-Sopron (36 210), Borsod-Abaúj-Zemplén (35 314) és Hajdú-Bihar megye (33 793). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Tolna (13 822), illetve Zala megye (13 996).

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×