eur:
380.81
usd:
353.8
bux:
58669.83
2023. december 9. szombat Natália
Varsó, 2021. március 19.A brit-svéd AstraZeneca gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem által kifejlesztett koronavírus elleni oltóanyagot tartalmazó fiolák egy varsói kórházban 2021. március 19-én, miután egy újabb, 65 ezer adagból álló AstraZeneca-szállítmány érkezett az országba. Lengyelország folytatja az AstraZeneca-oltóanyag alkalmazását, miután az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) biztonságosnak minősítette az AstraZeneca-vakcinát.
Nyitókép: MTI/EPA-PAP/Leszek Szymanski

Figyelmeztetést adott ki az OGYÉI az AstraZeneca-oltások ügyében

A vérrögképződéses esetekre válaszul jelent meg a magyar hatóság orvosoknak szóló tájékoztatója is.

Tájékoztatót adott ki az orvosoknak az AstraZeneca-oltásról az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI). Az Európai Gyógyszerügynökséggel (EMA) és az AstraZenecával közösen összeállított dokumentum az elmúlt hetek eseményeit foglalja össze: több tromboembóliás esetet, köztük halálesetet is jelentettek az oxfordi vakcina alkalmazása után, ezért az EMA megvizsgálta, valóban biztonságos-e az AstraZeneca oltóanyaga.

A tájékoztató leszögezi, hogy a vakcina alkalmazásakor várható előnyök meghaladják a kockázatokat, annak ellenére, hogy ritka esetekben kapcsolat lehet az oltás és az alacsony vérlemezke szám mellett kialakuló vérrögképződés között. Emiatt az orvosoknak és az egészségügyi szakszemélyzetnek figyelnie kell a tromboembolia és a thrombocytopenia jeleit és tüneteit.

Emellett az oltottakat figyelmeztetni kell, hogy

  • azonnal forduljanak orvoshoz, ha nehézlégzést, mellkasi fájdalmat, lábduzzanatot, tartós hasi fájdalmat tapasztalnak az oltást követően.
  • Azoknak is azonnal orvoshoz kell fordulniuk, akik neurológiai tüneteket tapasztalnak, beleértve az oltás után jelentkező súlyos vagy tartós fejfájást, homályos látást, vagy a néhány nappal az oltás után jelentkező pontszerű vérzést, ha az nem az oltás helyén alakul ki.

Azt is kérik, hogy az orvosok jelentsék a jelentkező súlyosabb mellékhatásokat az OGYÉI-nek vagy az AstraZeneca magyarországi képviseletének.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.11. hétfő, 18:00
Bendarzsevszkij Anton
az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója, a posztszovjet térség szakértője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×