INFORÁDIÓ
2021. május 15. szombat
Szonja, Zsófia

fürjes balázs

karácsony gergely

budapest

Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára nyitóelőadást tart Kormányzati politika a lakható Budapestért címmel a Portfolio Lakás Konferencia 2020 rendezvényen a New York Palace Budapest szállodában 2020. szeptember 10-én. A közlekedés, az otthonteremtés, valamint a minőségi zöld felületek létrehozása és gyarapítása, ezek lesznek a kulcsterületei a következő években is a kormányzati Budapest fejlesztésnek a fővárosiak érdeke és az emberek igényei alapján - mondta Fürjes Balázs.

Kevesebb duma, több munka – Fürjes Balázs válaszolt Karácsony Gergelynek

Infostart / MTI

Igaztalan a főpolgármester vádja, hogy a kormány nem tárgyal érdemben a fővárossal a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára szerint.

Karácsony Gergely a közösségi oldalán írt arról, hogy nincs érdemi egyeztetés a kormány és Budapest között, amire Fürjes Balázs ugyancsak egy bejegyzéssel reagált.

Fürjes Balázs azt írta, hogy miközben szinte naponta egyeztetnek és együtt készülnek a jövő csütörtöki Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa ülésére, a főpolgármester váratlanul nekitámadt a kormánynak.

"Értetlenül állok Karácsony Gergely főpolgármester friss posztja előtt; mintha nem ugyanazokon az egyeztetéseken vettünk volna részt a városvezetéssel. Amikor Magyarország és a magyar gazdaság újraindítását tervezzük, természetesen kitüntetett szerepet kap Budapest" – hangsúlyozta az államtitkár.

Jelezte, folyamatos a párbeszéd a támogatásokról, ahogyan Gulyás Gergely és a főpolgármester megállapodott erről, valamint arról, hogy közös álláspontot alakítanak ki az uniós források elosztásáról.

Mint írta, a héten többször is egyeztettek Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettessel ezekről a pénzekről és projektekről, amíg a főpolgármester karanténban volt.

A Karácsony Gergely elnökölte Budapesti Önkormányzatok Szövetsége hónapokkal ezelőtt megkapta véleményezésre az uniós források elosztásának tervezetét – tette hozzá.

Fürjes Balázs szerint

a kormány javaslatai között szerepel, hogy a 2021–2027-es uniós forrásokból több mint 3000 milliárd forintot irányítanának Budapestre.

Több mint félezer milliárd forint jutna gazdaságfejlesztésre, innovációra és felsőoktatásra. Közel 1500 milliárd forintot szánnak Budapest és agglomerációja közlekedésének fejlesztésére, fővárosi egészségügyi fejlesztésekre pedig jóval több mint félezer milliárd forintot – sorolta az államtitkár.

❗ KEVESEBB DUMA. TÖBB MUNKA. Miközben szinte naponta egyeztetünk és együtt készülünk a csütörtöki Fővárosi... Közzétette: Fürjes Balázs2021. március 13., szombat

Hozzátette, a minőségi zöldfelületek bővítésére, megújítására, a természeti környezet fejlesztésére és parkok kialakítására körülbelül 180 milliárd forintot terveznek elkölteni.

"Ezek a szándékaink, Budapest mindenképpen jól jár, de az egyeztetések alapján természetesen készek vagyunk az arányokon változtatni" – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a budapesti kihívásokat közösen tudják megoldani.

Azt javasolta a főpolgármesternek, hogy a budapestiek érdekében tegyék félre a politikai nézetkülönbségeket és dolgozzanak együtt a városért, az uniós források leghasznosabb felhasználásáért.

"Tudom, hogy a főpolgármesternek az ellenzéki előválasztási kampány is fontos, de kérem, legyen első Budapest, az itt élő családok, vállalkozások, akiknek sürgős segítség kell. Ne a panaszkodás, hanem a közös munka legyen az első – mindketten erre szerződtünk a budapestiekkel" – zárta a bejegyzését Fürjes Balázs.

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018