eur:
393.83
usd:
367.77
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk
A Nyugati pályaudvar melletti rozsdaövezet, ahol forgalomból kiállt vonatok állnak. MTVA/Bizományosi: Róka László  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Róka László

Bizottság dönt a rozsdaövezeti ügyekben

Közzétették a részleteket, hogy mi alapján vizsgálják meg a területeket.

Megjelent a Magyar Közlönyben, hogy mi a rendje a rozsdaövezetek kialakításának. A területek kijelöléséhez részletes vizsgálatot kell lefolytatni és egy erre kijelölt bizottság dönthet a megfelelésről.

„A részletes vizsgálatot a rozsdaövezeti akcióterületekkel kapcsolatos ügyekért felelős miniszter folytatja le és készíti elő, a településfejlesztésért és településrendezésért, a Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért, a környezetvédelemért, valamint a közlekedésért felelős miniszter által kijelölt egy-egy személy részvételével működő öttagú Rozsdaövezeti Bizottság részére, amely állást foglal a kezdeményezéssel kapcsolatban. A Bizottság elnöke a miniszter által kijelölt személy” – olvasható a közlönyben

Az előzetes vizsgálat során megnézik, hogy az adott terület azonnali rozsdaövezeti akcióterületként vagy közép- és hosszú távú rozsdaövezeti akcióterületként azonosítható-e, megvizsgálják, hogy vannak-e a kijelölhetőséget kizáró okok.

Az ügyért felelős miniszter előzetesen megvizsgálja azt, hogy

  • „melyek a terület jövőbeli hasznosításának céljai, melyek a területtel kapcsolatos fejlesztési elképzelések – különös tekintettel a zöldinfrastruktúra-hálózatban betöltött és tervezett szerepére vonatkozóan –, azok megfelelnek-e a törvényben foglalt céloknak,
  • a fejlesztési elképzelések megvalósítása magában foglalja-e legalább egymilliárd forint teljes költségigényű építési beruházás vagy kármentesítési eljárással egybekötött építési beruházás megvalósítását,
  • és a kezdeményezés a részletes vizsgálat megkezdéséhez – a részletes vizsgálatra megállapított szempontok figyelembevételével – elegendő adatot tartalmaz-e.

A részletes vizsgálat több tényezőt is feltár, a területen végzett korábbi tevékenységektől, a tulajdonjogi és használati jogosultsági viszonyokon át a környezeti állapotig, a környezeti felelősségi kérdésekig. Megnézik, hogy a fejlesztési elképzelések mennyire illeszkednek a tágabb környezetbe és az ottani területhasználatokhoz, fejlesztésekhez, a fejlesztési elképzelések állami és önkormányzati tervekkel, a városzöldítésre irányuló tervekkel és célkitűzésekkel való összhangját és értékelik a terület közlekedési, közmű- és intézményi infrastruktúrájának. Mérleget vonnak a fejlesztések pozitív és negatív hatásairól.

Ha támogatást nyer a Rozsdabizottságtól a terület, akkor az előterjesztésnek javaslatot kell tennie. a terület helyrajzi szám alapú lehatárolására és a beruházás nemzetgazdasági szempontból kiemeltté nyilvánítására.

Az eredeti tervek szerint a rozsdaövezeti fejlesztések az 5 százalékos lakásáfához kapcsolódtak volna, ám végül ezt valamennyi új lakásépítésre visszavezette a kormány - emlékeztet a Portfolio.

Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×