INFORÁDIÓ
2021. november 27. szombat
Virgil

oksz

vámos györgy

online vásárlás

átvevőpont

koronavírus

nyitvatartási szabályok

nnk

Tisztult a kép az átvevőpontok tilalmát illetően

Tisztult a kép az átvevőpontok tilalmát illetően

Infostart

A népegészségügyi központnál érdeklődött a kereskedelmi szövetség.

Az OKSZ állásfoglalást kért a Nemzeti Népegészségügyi Központtól abban a kérdésben, hogy a védelmi intézkedések ideiglenes szigorításáról szóló 104/2021. (III. 5.) számú kormányrendelet 4.§ (3) bekezdése alapján bezárásra kötelezett üzletek, ha egy webáruház átvevőpontjai, átadhatják-e a megrendelt árucikkeket – olvasható a szövetség főtitkárának a közleményében.

A rendelet ugyanis kimondja, hogy a 4.§ (2) bekezdésében fel nem sorolt üzlet köteles zárva tartani.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ állásfoglalása, amely szerint zárva tartásra kötelezett üzlet webáruházban megrendelt terméket nem adhat át, az alábbi:

„A védelmi intézkedések ideiglenes szigorításáról szóló 104/2021. (III. 5.) Korm. rendelet (104/2021. (III. 5.) Korm. rendelet) végrehajtásának a webáruházak, illetve azok átvevőpontjai értékesítési tevékenységében esetlegesen előforduló jogellenes gyakorlat megelőzésére irányuló állásfoglalásom kiadására vonatkozó felvetését köszönöm.

Jogértelmezési szempontból úgy vélem,

ha olyan webes termékről van szó, amelynek az átvevőpontja a kormányrendelet rendelet 4. §-a alapján nyitva lehet, akkor a terméket a vásárló átveheti, egyébként nem.

A szolgáltatásokat szabályozó 6. § (1) bekezdés 5. pontja alapján a házhozszállítási szolgáltatás működhet” – fogalmaznak.

Ugyanakkor azt is kiemelik, hogy az Alkotmánybíróság 60/1992. (XI.17.) AB határozata értelmében a jogalkotásról szóló törvény garanciális szabályainak mellőzésével hozott minisztériumi és egyéb központi állami szervektől származó, jogi iránymutatást tartalmazó leiratok, körlevelek, útmutatók, iránymutatások, állásfoglalások és egyéb informális jogértelmezések kiadása és az ezekkel való irányítás gyakorlata alkotmányellenes,

a fentiekben foglaltak ezért csupán tájékoztató jellegűek.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018