eur:
394.5
usd:
370.45
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay

Tisztult a kép az átvevőpontok tilalmát illetően

A népegészségügyi központnál érdeklődött a kereskedelmi szövetség.

Az OKSZ állásfoglalást kért a Nemzeti Népegészségügyi Központtól abban a kérdésben, hogy a védelmi intézkedések ideiglenes szigorításáról szóló 104/2021. (III. 5.) számú kormányrendelet 4.§ (3) bekezdése alapján bezárásra kötelezett üzletek, ha egy webáruház átvevőpontjai, átadhatják-e a megrendelt árucikkeket – olvasható a szövetség főtitkárának a közleményében.

A rendelet ugyanis kimondja, hogy a 4.§ (2) bekezdésében fel nem sorolt üzlet köteles zárva tartani.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ állásfoglalása, amely szerint zárva tartásra kötelezett üzlet webáruházban megrendelt terméket nem adhat át, az alábbi:

„A védelmi intézkedések ideiglenes szigorításáról szóló 104/2021. (III. 5.) Korm. rendelet (104/2021. (III. 5.) Korm. rendelet) végrehajtásának a webáruházak, illetve azok átvevőpontjai értékesítési tevékenységében esetlegesen előforduló jogellenes gyakorlat megelőzésére irányuló állásfoglalásom kiadására vonatkozó felvetését köszönöm.

Jogértelmezési szempontból úgy vélem,

ha olyan webes termékről van szó, amelynek az átvevőpontja a kormányrendelet rendelet 4. §-a alapján nyitva lehet, akkor a terméket a vásárló átveheti, egyébként nem.

A szolgáltatásokat szabályozó 6. § (1) bekezdés 5. pontja alapján a házhozszállítási szolgáltatás működhet” – fogalmaznak.

Ugyanakkor azt is kiemelik, hogy az Alkotmánybíróság 60/1992. (XI.17.) AB határozata értelmében a jogalkotásról szóló törvény garanciális szabályainak mellőzésével hozott minisztériumi és egyéb központi állami szervektől származó, jogi iránymutatást tartalmazó leiratok, körlevelek, útmutatók, iránymutatások, állásfoglalások és egyéb informális jogértelmezések kiadása és az ezekkel való irányítás gyakorlata alkotmányellenes,

a fentiekben foglaltak ezért csupán tájékoztató jellegűek.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×