eur:
394.26
usd:
370.42
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pexels.com

A Covid idején nem csak a koronavírus pusztít

Fokozott mentális megterhelést okoz az elhúzódó járványhelyzet. A megbetegedéstől való félelem, a szociális és fizikai elszigeteltség, valamint az anyagi bizonytalanság súlyosbíthatják a szorongást az arra egyébként is hajlamos embereknél.

A járvány megfékezésére bevezetett intézkedések miatt teljes mértékben átalakult az emberek élet. A kijárás korlátozása, az otthoni munkavégzés és a digitális tanrend, a társas együttlétek és a szórakozási lehetőségek korlátozása pedig mind-mind hatással bír a mindennapokra, hangulati problémákat és szorongási zavarokat okozhat – mondta Demetrovics Zsolt az InfoRádióban. A vírustól való félelem, a szerettek féltése, valamint a munkahely elveszítése vagy az ettől való félelem is hatással van, "de nagyon változó, hogy ki milyen mértékben képes ezt feldolgozni.”

A szorongás – különösen a túlzott mértékű szorongás – a legkülönfélébb testi és lelki zavarokhoz vezethet. Bár az ember életében egyébként is sok olyan nehézség merülhet föl, amely szorongáshoz vezethet, a mostani helyzetben kiváltképp kérdéses, hogy mekkora készségek vannak ezek leküzdésére. Akinél kevésbé, esetleg csak reflexszerű válasza van, azok esetében mindképp fontos lehet a segítség – tette hozzá az ELTE Pszichológiai Intézetének professzora.

Meglátása szerint az elmúlt egy év tapasztalatai alapján a pszichológustársdalom – az ellátástól függetlenül – nagyon széles körben igyekezett információt és támogatás nyújtani az érintetteknek. Aki viszont tényleges problémát tapasztal, annak pszichológushoz, pszichiáterhez kellene fordulnia – tanácsolta a professzor. Bár tudvalevő, hogy a tényleges, szemtől szembeni ellátás lehetőségei beszűkültek, ezeket sok esetben kiválóan tudják kompenzálni az online csatornákon elérhetők.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×