INFORÁDIÓ
2021. július 28. szerda
Szabolcs

befagyott

biztonság

jég

tisza

rendőrség

Ne menjünk lépre jégre lépve

Ne menjünk lépre jégre lépve

Infostart

A Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság munkatársai óvatosságra intenek a jégen tartózkodással kapcsolatban.

A szabadvizek befagyott területe minden korosztály számára csábító, ugyanakkor nem veszélytelen. Előfordul, hogy a jégbeszakadásoknak halálos kimenetelű végkifejlete van, ami részben a felelőtlen viselkedésnek, részben a jeget jellemző tulajdonságok nem megfelelő ismeretének tulajdonítható. A hőmérséklet hirtelen változása, illetve a tartósan enyhe időjárás nagymértékben megváltoztathatja a jégtakaró tulajdonságait, ezáltal az veszélyessé és kiismerhetetlenné válhat – írja honlapján a rendőrség.

A szabadvizek jegén tartózkodni csak akkor szabad, ha az kellő szilárdságú, nem olvadt, nem mozog. A csillogó felületre nem csak a sportolásra, csúszkálásra vágyók mennek, hanem azok is, akik horgászat, illetve szellőztetés céljából léket vágnak. Lékvágás esetén a jégmentessé vált területet legalább 50 méter távolságból felismerhető módon meg kell jelölni. Az 1 négyzetmétert meghaladó területű léket nem elég megjelölni, azt 1 méter magasságban, legalább 10 cm széles piros-fehér csíkozású korláttal körül kell határolni.

A Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság munkatársainak hasznos tanácsai a jégen tartózkodással kapcsolatban:

  • Soha ne menjenek egyedül a jégre, ne álljanak szorosan egymás mellé nagy csoportban és lehetőleg folyamatosan mozogjanak!
  • A jégen tartózkodás során, ha gyanús ropogást, recsegést hallunk, azonnal feküdjünk a jégre, hogy minél nagyobb felületen legyen terhelve a jég és próbáljuk meg a legközelebbi biztos pontot hason csúszva elérni.
  • Beszakadás esetén igyekezzünk a jég szélében megkapaszkodni és lábunkkal a part felé lökni magunkat, illetve kérjünk segítséget. A megkapaszkodás, illetve a part felé igyekvés során kerülni kell a felesleges mozdulatokat, hogy megőrizzük a ruházatunkban lévő szigetelő légréteget. Ha partot értünk, azonnal menjünk meleg helyre, törölközzünk szárazra, igyunk forró italt, de kerüljük a kávé és az alkohol fogyasztását.
  • Ne kezdjünk felelőtlenül mások mentésébe, mert életünket kockáztathatjuk, illetve további beszakadások keletkezhetnek. Ezért inkább hívjunk segítséget! A mentést végzőt lehetőség szerint kötelekkel, társakkal biztosítsuk! Ha más eszköz nincs, egy hosszú, de erős ágat, ruhadarabot nyújtsunk a jégbeszakadtnak, ha többen vagyunk, egymás lábát fogva – mint egy hason fekvő lánc- segíthetünk. Az akciót követően hívjunk mentőt!
Forrás: police.hu
Forrás: police.hu

A jégbeszakadások megelőzése érdekében érdeklődjenek a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányságon, ahol tájékoztatást kaphatnak a kialakult jégréteg aktuális vastagságáról és ennek megfelelően a biztonságosságáról is. A Szolnoki Holt-Tisza ágon hétfőn végrehajtott mérések alapján a jégréteg vastagsága 5 cm volt, ami messze elmarad a biztonságosnak mondható 12 cm vastagságtól.

Nyitókép: Forrás: police.hu
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018