eur:
393.15
usd:
367.07
bux:
66927.2
2024. április 26. péntek Ervin

Értékelte a hitelminősítői döntéseket a pénzügyminiszter – a nap hírei

Újabb 93 ember életét követelte a koronavírus okozta betegség Magyarországon. Támogatná egy uniós oltási igazolvány bevezetését az Európai Bizottság elnöke. A hatékony magyar válságkezelés elismerésének is tartja a hitelminősítői döntéseket a pénzügyminiszter.

Egy nap alatt újabb 2020 embernél mutatták ki Magyarországon a koronavírus fertőzést. Meghalt 93, többségében idős, krónikus beteg. 3771 embert ápolnak kórházban. Az aktív fertőzöttek száma 78.577-re csökkent. Az elhunytaké 13.636-ra emelkedett.

Az oltásra jelentkezők számára a háziorvosok választhatják ki a legmegfelelőbb koronavírus elleni vakcinát a gyártói ajánlások alapján - hívta fel a figyelmet a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa. Szlávik János az M1-en elmondta: az oltások eltérhetnek abban, hogy melyiket kinek nem ajánlott beadni. Hangsúlyozta: az oltóanyagok a mutáns kórokozók és az elhúzódó szövődmények ellen is védenek.

Támogatná egy uniós oltási igazolvány bevezetését az Európai Bizottság elnöke. A görög kormány kezdeményezte, hogy kapjanak szabad utazásra jogosító hivatalos igazolást a koronavírus ellen beoltottak. Ursula von der Leyen egy athéni lapnak azt mondta: az európai szintű szabályozásról akkor lesz érdemes beszélni, ha a lakosság nagy része megkapta a vakcinát.

A koronavírus-fertőzések egyre nagyobb részét okozza több országban a brit variáns. Dániában már csaknem minden harmadik esetben ez a mutáns a felelős a megbetegedésért, Olaszországban 17 százalék ez az arány. Németországban az egy hete ismertetett adatok szerint 30 ezer fertőzésből 6 százaléknál mutatták ki a brit variánst.

A pénzügyminiszter szerint a Standard & Poor's és a Fitch Ratings döntése azt jelzi: nemcsak a befektetők, hanem a hitelminősítők is bíznak a magyar gazdaságban. Varga Mihály Facebook oldalán hangsúlyozta: a két cég a válság ellenére is befektetésre ajánlott kategóriában tartotta Magyarországot. Úgy vélte: a hitelminősítők elismerik a magyar válságkezelés hatékonyságát.

Megalakult a Vidékfejlesztési Kormánybizottság. A miniszterelnök vezetésével, és az agrárminiszter részvételével működő testület célja, hogy erősítse az ágazatot és az agráriumhoz kapcsolódó iparágakat. Feladata az agrárképzés megerősítése, valamint ki kell dolgoznia a mezőgazdasági, vidékfejlesztési és élelmiszeripari stratégiát.

Hatályba lépett a falusi kisboltok támogatásáról szóló kormányrendelet. A Magyar Falu Program új pilléreként a kétezernél alacsonyabb lélekszámú településeken működő, újonnan nyíló, vagy újranyitó kisboltok akár 60-70 millió forint támogatásban is részesülhetnek.

Politikatörténeti jelentőségűnek tartja az ellenzéki pártok összefogását a Demokratikus Koalíció elnöke. Online évértékelőjén Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta: az ellenzéknek csak akkor van esélye győzni, ha közös politikai, választási erőként mutatja meg magát. A volt kormányfő kudarcnak nevezte a kabinet válságkezelését a járványhelyzetben.

Közös levelet írt az Európai Bizottság elnökének főpolgármester és az MSZP európai parlamenti képviselője az uniós újjáépítési források védelmében. A szocialista Ujhelyi István elmondta: azt kérik Ursula von der Leyentől, hogy vizsgáltassa ki, folytatott-e társadalmi párbeszédet a magyar kormány, és azt is, hogy valóban a legfontosabb célokra fordítja-e a csaknem 5 és félezer milliárd forintnyi forrást.

A Szent Gellért tértől délre folytatódik a budai fonódó villamoshálózat bővítése - jelentette be a Budapest és a fővárosi agglomerációs fejlesztéséért felelős államtitkár. Fürjes Balázs Facebook oldalán azt írta: a vonal érinti a Műegyetem kampuszát, az ELTE déli tömbjét, az Infoparkot, és csatlakozik majd a Déli Körvasút új megállójához.

Olaszországban letette a hivatali esküt a Mario Draghi vezette kabinet kormány. Az Európai Központi Bank egykori elnökének kormányában szakértők és az eddigi ellenzékhez tartozó pártpolitikusok is helyet kaptak.

Elhunyt Jálics Ferenc jezsuita atya. A szemlélődő imamód iskolájának megteremtőjét 94 éves korában érte a halál. Jálics Ferenc az 50-es években a kommunista diktatúra miatt külföldre menekült. Több évtizeden át Argentínában élt, és a jezsuita rend növendékeinek - többek között a ma Ferenc pápaként ismert Jorge Mario Bergoglionak - a lelkivezetője lett. 1974-ben a hatóságok orosz kémnek hitték, ezért bebörtönözték. Jálics Ferenc 2017 nyarán tért vissza Magyarországra.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×