eur:
393.77
usd:
364.94
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke sajtótájékoztatót tart Az önkormányzati választások értékelése címmel a párt budapesti központi irodája sajtótermében 2019. október 14-én. A pártelnök úgy látja, az ellenzéki oldalon nincs alternatívája a legszélesebb körű együttműködésnek.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Gyurcsány Ferenc: politikatörténeti az ellenzéki összefogás

Az elmúlt esztendőben "a legjobb dolog, ami történt velünk", az az, hogy megszületett "Orbán-rendszerének" hazafias, európai, demokratikus ellenzéke – mondta a Demokratikus Koalíció elnöke szombati, online évértékelőjén.

A Demokratikus Koalíció elnöke szombati, online évértékelőjén úgy fogalmazott: az elmúlt esztendőben "a legjobb dolog, ami történt velünk", az az, hogy megszületett "Orbán-rendszerének" hazafias, európai, demokratikus ellenzéke. Hosszú idő kellett, hogy mindenki megértse, Magyarországon régóta nem demokratikus versengés zajlik, hanem alapvetően egy autokratikus, sok tekintetben diktatórikus rendszerrel szemben kell fellépnie egy olyan ellenzéknek, amelynek csak akkor van esélye győzni és "helyreállítani a normalitást", ha közös politikai, választási erőként mutatja meg magát - mondta.

A pártelnök kijelentette: nem egyik vagy másik párt, nem egyik vagy másik politikus teremtette meg ezt az egységet, hanem közösen felismerték a hazafias kötelezettségüket.

A koronavírus-járványról Gyurcsány Ferenc azt mondta, hogy tavaly inkább a vírus állt győzelemre, és ez emberek védekeztek, de most abban reménykedünk és azon dolgozunk, hogy megforduljon a helyzet, és helyre tudjuk állítani szokásos, hétköznapi életünket.

Az emberek leleményesek, így is éltek valahogy tovább, sok minden megy is, de van valami, ami hiányzik: az érintés, a gesztusok, a közelség, az emberi kapcsolatok - fejtegette. Egy év után érezhető, hogy így pokolian nehéz az élet - tette hozzá.

Kiderült, hogy tényleg nagyon kicsi lett a Föld, az a vírus, ami minden bizonnyal a bolygó másik feléből származik, egy-két hónap alatt itt volt, és ma ott van mindenhol - mondta. Ha a vírus globálisan támad, akkor védekezni is globálisan kell - szögezte le.

Emlékeztetett: sokszor az ellenzék szemére vetik, hogy a vírushelyzetből is politikai vitákat csinál. A politika a közös életünk intézése, és nincs nagyobb közügy, mint egy globális világjárvány - jelentette ki. Ezért szerinte nagyon helyes, ha közéleti vita tárgya az, hogy jól intézik-e a közös dolgainkat azok, akinek ebben kitüntetett felelősségük van.

A pártelnök úgy érvelt: az biztos, hogy ha ez nemzeti ügy, "akkor bennünket partnernek kell kezelni". Egyúttal megjegyezte, szeretnék, ha beavatnák őket a dilemmákba, az elemzésekbe, az adatokba.

A járvány alatt ledőlt egy hamis mítosz, mert sokan azt gondolták, hogy "ezek legalább tudnak kormányozni; na most az derült ki, hogy ezek nem tudnak kormányozni" - fogalmazott. Ennyi csetlést-botlást, megkésett intézkedést, egymásnak ellentmondó nyilatkozatot és lépést még soha nem lehetett látni, mert az ellenfelet most nem a kormány választotta ki, hanem az maga a valóság - mondta. "A magyar kormány szembetalálkozott a valósággal és a valóság vereséget mért a magyar kormányra" - összegezte véleményét Gyurcsány Ferenc.

Az a felelős magatartás, és a DK mindenkinek azt javasolja, hogy oltassa be magát - jelentette ki a politikus. A tudományos közösségnek - alig pár kivétellel - az egésze azt mondja, hogy sokszorta nagyobb annak a kockázata, ha valaki nem oltatja be magát, mintha beoltatja - mutatott rá.

Az nem politikai kérdés, hogy hol gyártott vakcinát érdemes elfogadni, "ez mindegy" - szögezte le. Arra kérte hallgatóit, hogy olyan vakcinával engedjék magukat beoltatni, amit az európai szakhatóság engedélyezett. Lehet az az orosz vagy a kínai is, ha engedélyezték Európában - nyomatékosította.

Eközben egy szellemi hatalomátvételi kísérlet zajlik a kormány részéről - közölte. Az egyetemek úgynevezett modellváltása az az egyetemek privatizációja, amelynek során ellenérték nélkül magánkézbe adják a felsőoktatási vagyont "a kormányhoz közelálló emberek részére" - ismertette véleményét. A mai magyar jobboldal szerint a politika alfája és omegája a nemzeti közösség - emelte ki. Ennél több és bonyolultabb a politika, de még ha így is lenne, a nemzeti közösségre való hivatkozás nem jelenthet felmentést mindenfajta bűn alól, mert az nem hazaszeretet, ha valaki lop, fenyegeti a polgártársait. A hazaszeretet nem urizálás, nem az irgalom hiánya. Ezeket a bűnöket, amelyeket rendszerszerűen követnek el, próbálják elpalástolni a hazaszeretet fogalmával - érvelt.

A mai kormánypárt kitűnő emberi és politikai kapcsolatokat ápol a lengyel Jog és Igazságosság párttal, ami Európa talán legdrámaibb abortuszszabályozását vezette be - hívta fel a figyelmet. Ha az ilyen szabályozást támogató keresztény egyházak azzal találkoznak, hogy üresen konganak a templomaik, akkor gondoljanak arra, hogy nem irgalmat gyakorolnak, nem szeretet adnak a híveiknek, hanem "irgalmatlanok és végtelenül dogmatikusak saját - egyébként szerintem istentelen - megfontolásuk fenntartásakor" - mondta Gyurcsány Ferenc.

A pravoszláv egyház nagy barátjaként önmagát bemutató orosz elnök "minden bizonnyal megmérgezteti" mára szimbolikussá váló legfontosabb kihívóját, Alekszej Navalnijt - folytatta gondolatmenetét. Az orosz ellenzéki politikus 11-szer próbált pártot alapítani, de nem sikerült, most pedig megint börtönbe csukták - tette hozzá. Ha a keresztényi szeretet ezt jelenti, akkor "azt gondolom, hogy egyre kevesebben akarnak majd keresztények lenni, és egyre kevésbé lesz vonzó ezzel a jelzővel illetni bárkinek is a politikáját" - fogalmazott.

Gyurcsány Ferenc szerint reményt is hordozott 2020., a legnagyobb remény Joe Biden győzelme volt az Egyesült Államokban. Nemcsak Donald Trump bukott, hanem azok a fajta politikusok is, akiknek családjába "a mi kormányfőnk is beletartozik". Ezek a nacionalista, elitellenes, populista politikusok visszaszorulóban vannak, ahogy Orbán Viktor is lényegében talajt vesztett Európában - fogalmazott. "Itthon még basáskodik (…), de ma már csak bajkeverő Európában" - tette hozzá a Demokratikus Koalíció elnöke.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×