eur:
394.22
usd:
364.96
bux:
65556.24
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Egy ápolónő felkészül a koronavírus (COVID-19) elleni vakcina beadására egy barcelonai idősek otthonában 2020. december 27-én. Ezen a napon kezdődik az Európai Unió (EU) tagállamaiban a lakosság összehangolt beoltása. Az Európai Bizottság december 21-én adott feltételes forgalombahozatali engedélyt a német BioNTech és az amerikai Pfizer gyógyszeripari vállalatok által kifejlesztett vakcina európai alkalmazására. Az oltóanyag az első EU-ban engedélyezett koronavírus elleni vakcina.
Nyitókép: MTI/AP/Emilio Morenatti

Müller Cecília: nem csak a mutáns miatt romlanak a járványadatok

Az országos tiszti főorvos arra kérte az oltásra indulókat, hogy rétegesen öltözködjenek, és vigyenek kicsit enni-inni, mert lehet, hogy várni kell. A Szputnyik V vakcinával négy budapesti kórházban kezdődik az oltás.

Száz közelében állandósult az egy nap alatt koronavírus-betegség miatt elhunytak száma Magyarországon, közben az új fertőzöttek száma folyamatosan növekszik, már csaknem kétezer, és az aktív fertőzöttek számának nyugtató csökkenése is megállt. JÁRVÁNYADATOK ITT.

Ezen adatokat kellett csütörtökön kommentálnia az operatív törzsnek, kevéssel a Kormányinfó után, amelyen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter már számos, a vakcinációt és a lehetséges lazításokat, valamint a nemzeti konzultációt érintő kérdést megválaszolt.

130 maszktalan embert talált a rendőrség az elmúlt napon - kezdett tájékoztatójába Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese.

Az elmúlt 24 órában egy vendéglátóhelyi szabályszegővel szemben intézkedtek, de üzletzárra nem került sor.

Karanténszámok: 8764 rendőri ellenőrzés egy nap alatt, a 21 456 ellenőrzöttből mobilon 2035 ember ellenőrizhető.

Müller Cecília országos tiszti főorvos a tájékoztatón elmondta, néhány vonatkozásban emelkedésnek indultak a számok, ugyanúgy, mint a többi európai országban.

"Ez azt jelenti, hogy nyilvánvalóan a mutáns miatt is, de más, fel nem fedett okok miatt is egy lassú emelkedésnek vagyunk tanúi"

- mutatott rá.

"Szomorú adatként" rögzítette, hogy az elmúlt napon elhunyt 97 beteg között többen vannak fiatalok is. Ezért nagyon fontosnak nevezte, hogy akkor se adja át senki a betegséget, még ha enyhe formában zajlik is.

"A védőltás lesz az egyetlen út, hogy megszabaduljunk a korlátozásoktól és a járványtól" - nyomatékosította.

Megismételte, hogy mindenki esetében az oltóorvos dönt az olthatóságról. Ezzel kapcsolatban elmondta még, hogy

nem tud választ adni az NNK az egyes megkeresésekre abban az ügyben, hogy ki oltható, ki nem,

erről a kezelőorvosok fognak tudni az oltás előtt felvilágosítást adni.

Akik azonban - folytatta - oltást kaptak, azok között nem lépett fel eddig súlyos mellékhatás, kisebb rosszullét a második oltásnál általában jelen van. "Nem kell megijedni, a beadott védőoltás haszna messze felülmúlja annak a kockázatát, ami annak elhagyásával jár" - zárta az ezzel kapcsolatos gondolatait.

Müller Cecília tisztázta még, hogy folyamatosan kutatják az afrikai és a brazil mutáns jelenlétét, eddig nem sikerült még.

Beszámolt arról is, hogy

21 600 Moderna-vakcina jött, és több mint 40 ezer AstraZeneca is.

Rámutatott továbbá, hogy az AstraZeneca vakcinájáról a WHO szerdán tisztázta, kaphatják azt 65 éven felüliek, ám abban szerinte mindenki biztos lehet Magyarországon, hogy az oltással kapcsolatban semmilyen kockáztatás nem lesz.

Elhangzott az is, hogy négy fővárosi kórházban oltanak először az orosz Szputnyik V vakcinával.

Végezetül kérte, hogy a bizonytalanok lapozgassák a Vakcinainfo.gov.hu és a Koronavírus.gov.hu portált, ezeken olvashatók a gyakran ismételt kérdések, válaszokkal, akik pedig az idősek közül még nem kaptak tájékoztatást, azok jelentkezzenek.

"Biztos, hogy a háziorvos felveszi a kapcsolatot azzal a személlyel, aki regisztrált és szeretne oltakozni"

- mondta Müller Cecília, az oltásra indulókat arra kérve, hogy rétegesen öltözködjenek (vigyenek kicsit enni, inni is, de a maszk se maradjon otthon), készülve arra, hogy várni kell.

A Kormányinfón megválaszolták a napi kérdéseket, így ezúttal ezekre nem került sor.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Tényleg kirobbanó formában a magyar munkaerőpiac?

Tényleg kirobbanó formában a magyar munkaerőpiac?

Már meghallgatható a Portfolio Checklist csütörtöki adása. A műsor első részében a friss bérstatisztikákkal foglalkoztunk, amelyek első blikkre meglepően szép képet mutatnak a hazai munkaerőpiacról, a részletek ugyanakkor valamelyest árnyalják a helyzetet. A témáról Hornyák Józsefet, a Portfolio makrogazdasági elemzőjét kérdeztük. A műsor második részében a ma megjelent 2023-as válási és házasodási statisztikák kapcsán Tóth Ádám közjegyző, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnöke volt a vendégünk, akivel arról beszéltünk, hogy mennyire elterjedtek és mire használhatók a házassági vagyonjogi szerződések Magyarországon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×