eur:
395.04
usd:
371.53
bux:
66234.51
2024. április 16. kedd Csongor
Résztvevők Székelyföld területi autonómiájáért tartott marosvásárhelyi tüntetésen a székely szabadság napján, 2019. március 10-én.
Nyitókép: MTI/Boda L. Gergely

Érvényes és eredményes lehet a székely petíció

Ezrek álltak a kampányhajrában a székely petíció mellé, az éjféli határidőig nagyon sok szignó jött még be azokból az országból, ahol már korábban teljesült a cél. A 2019. május 7. óta tartó aláírásgyűjtés ezzel elvileg befejeződött, a szignók hitelességét ezután ellenőrzik majd.

Közel két év után, vasárnap éjfélkor elvileg lezárult a székely petíció aláírásgyűjtése, a 2019. május 7-én indult kezdeményezés várhatóan érvényes és eredményes lesz. Összegyűlt a szükséges egymillió aláírás, és végül hét ország helyett kilenc európai uniós államban – Horvátországban, Lettországban, Litvániában, Magyarországon, Romániában, Spanyolországban, Svédországban, Szlovákiában és Szlovéniában – sikerült elérni a jogszabályban előírt limitet.

Mint arról az Infostart is beszámolt, az utolsó napokban három országban teljesült a cél, előbb Spanyolországban és Szlovéniában, majd szombaton Lettországban lett meg a kellő számú aláírás. Ezzel kapcsolatban Pesty László, a székely petíció kampányfőnöke a Magyar Nemzetnek elmondta: bár a munka jelentős részét az online térben végezték el az elmúlt hónapokban, a sikerhez kellett a személyes jelenlét is.

Ami az elvi végeredményt illeti,

abszolút számban és arányaiban is a legtöbb szignó Magyarországról érkezett,

hazánkban több mint nyolcszázezren álltak az ügy mellé, 51-szer annyian, mint amennyit a jogszabály aláírt. Romániából – főként az erdélyi magyaroknak köszönhetően – csaknem 172 ezer online aláírás érkezett, ami az előírt mennyiség 715 százaléka. Jól teljesített Szlovákia is, ahol – többnyire a felvidéki magyarok jóvoltából – több mint 28 ezer aláírás futott be, a minimum csaknem 290 százaléka. Vasárnap éjfélig Horvátországban 72,3, Lettországban 10,9, Litvániában 2, Spanyolországban 34,2, Svédországban 3,8, Szlovéniában 9,3 százalékkal értek a limit fölé.

Az aláírások érvényességét ezután ellenőrzik.

A tét hatalmas, hiszen ha a 2019 májusában indult kezdeményezés érvényes és eredményes lesz, akkor egy hosszú folyamat végén

a tagállamok őshonos nemzeti kisebbségei alanyi jogon pályázhatnak európai uniós támogatásokra.

A végső szót az Európai Bizottság mondja majd ki.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Nagy esésben az OTP

Nagy esésben az OTP

A tegnapi meredek amerikai lefordulást követően a rossz hangulat átragadt Európára is, nagy esést láthatunk ma a kontinens piacain, ebben a kedvezőtlen nemzetközi miliőben a magyar tőzsde is lefordult. A hangulatot esetlegesen befolyásoló adatok érkeznek majd a nap folyamán, az Egyesült Államokból lakáspiaci adatok és ipari statisztikák érkeznek, de a fontkitettséggel bírók számára érdekes lehet a brit munkaerőpiaci adat is. Részvénypiaci témákkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×