eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Unsplash.com

Jóval kevesebb autót hozunk be, mint szoktunk

A behozatali szabályok szigorítása miatt csaknem negyedével visszaesett a hazai autóimport.

Idén januárban a DataHouse adatai szerint 9893 import használt személyautó került hazai forgalomba, ami az előző év januárjához képest 23,3 százalékos visszaesést jelent. A korlátozott határforgalom mellett a honosítási szabályok szigorítása is visszafogta a volument – írj közleményében a JóAutók.hu.

A január hagyományosan aktív időszaka szokott lenni a használtautó-importnak: az elmúlt években rendre 12 500 és 13 ezer közötti mennyiségben helyeztek forgalomba Magyarországon külföldi használt személygépkocsikat. Idén ez az érték a 10 ezres szint alatt maradt.

„A magánforgalom számára szeptember óta le vannak zárva a határok, ami érezhetően gátolja a használt autók magánimportját – magyarázza Halász Bertalan, a JóAutók.hu vezérigazgatója. – Az év elejétől emellett különösen az idős használt autók forgalomba helyezését nehezíti a honosítási szabályok szigorítása, amely egyrészt megköveteli az uniós típusigazolást vagy az autón elhelyezett típustáblát, másrészt

a hat évnél idősebb, illetve a több mint 160 ezer kilométert futott autóknak immár külön környezetvédelmi vizsgán kell átesniük.

Azt majd a gyakorlat fogja megmutatni, elegendő lesz-e ez az adminisztratív eszköz ahhoz, hogy az idős, környezetszennyező autókat hatékonyan kiszűrjék.”

Tavaly több mint 130 ezer import használt autót helyeztek forgalomba Magyarországon. A JóAutók.hu várakozása szerint amennyiben az év közepére megszűnnek a gazdasági és társadalmi korlátozások, a most bevezetett vizsgáztatási szigorítások ellenére a használtautó-behozatal – a gyenge kezdés ellenére – akár meg is haladhatja az előző évi szintet.

Az autópiaci aktivitást jelenleg elsősorban a vírushelyzet fogja vissza, amit az is mutat, hogy nem csupán a használt, hanem az új autók forgalomba helyezésének üteme is visszafogott volt az elmúlt hónapban: mindössze 8867 új autót értékesítettek, ami több mint 12 százalékkal marad el az egy évvel korábbi szinttől.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×