eur:
393.76
usd:
368.21
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Jelentős többletforrást kapnak a kutatóintézetek

Önállósítanak három egységet, a kormányzati cél szerint az optimális működésért. A Balatoni Limnológiai Intézet önállósításával nem éles irányváltás a cél - reagált az ELKH vezetője az intézet vezetőjének éles kritikáira.

Jelentős többletforrást kapnak a kutatóintézetek, több mint kétszer annyi pénzből gazdálkodhatnak jövőre, mint az idén - közölte a Magyar Nemzettel Zalányi Viktória, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) főtitkára. A napilap szombati számában megjelent cikk szerint a főtitkár elmondta, hogy a jelenleg zajló szervezeti átalakításoktól felesleges tartani, hiszen a három intézet önállósítása a speciális feladataik ellátásához szükséges optimális működésüket támogatja.

Zalányi Viktória sértettségből eredő meggondolatlan lépésnek nevezte az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) Balatoni Limnológiai Intézetét érintő átszervezés kritizálását.

A főtitkárt annak kapcsán kereste meg a Magyar Nemzet, hogy az intézet érintett igazgatója a minap lesújtóan nyilatkozott a változásról.

Az ELKH irányító testülete november végén hozott döntést arról, hogy három, jelenleg egy-egy kutatóközponthoz tartozó intézet kiválik a központból, és tevékenységét a kutatóhálózat részeként, de immár önálló kutatóhelyként folytatja. A döntés az Agrártudományi Kutatóközpont Állatorvos-tudományi Intézetét, a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Geodéziai és Geofizikai Intézetét, valamint az Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézetét érinti.

A Balatoni Limnológiai Intézetet vezető Jordán Ferenc a Válasz online-nak adott interjújában élesen kikelt az átalakítás ellen, szerinte ugyanis a leválasztás a nemzetközi partnerek és a pályázati lehetőségek elvesztéséhez, illetve az elmúlt években elért eredményeik szétveréséhez vezet.

Zalányi Viktória úgy reagált: meglepte őket a bíráló nyilatkozat.

Jordán Ferenc szókimondó és megosztó személyiség, de ezzel együtt elismert tudós és kutató, akinek köszönjük az eddigi munkáját. Fontos leszögezni, hogy a Balatoni Limnológiai Intézet önállósításával nem éles irányváltás a célunk.

Az elmúlt másfél évben végzett munka hasznos volt, a mostani átalakítás az intézet kiemelt közfeladatának tartott Balaton-kutatás megerősítése érdekében történt - fogalmazott a főtitkár, hozzátéve: Jordán Ferenc együttműködésére a továbbiakban is számítottak volna. A tihanyi bázis vezetésére hamarosan nyílt igazgatói pályázatot írnak ki, amelyen a kritériumoknak megfelelve bárki elindulhat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:04
×
×
×
×