INFORÁDIÓ
2023. március 24. péntek
Gábor, Karina

szmog

levegő munkacsoport

lukács andrás

levegőszennyezettség

Gépjárművek közlekednek a Salkaházi Klára rakparton Budapesten 2017. január 23-án. Tarlós István főpolgármester elrendelte a szmogriadó riasztási fokozatát a fővárosban. A magas szállópor-koncentráció miatt ezen a napon reggel 6 órától minden nap 22 óráig Budapest közigazgatási területén tilos azzal a gépjárművel közlekedni, amelynek forgalmi engedélyében a környezetvédelmi osztályt jelölő kód 0; 1; 2; 3; 4, vagy amelyek forgalmi engedélye nem tartalmaz környezetvédelmi osztályt jelölő kódot.

Nagyon nem kedvez a magyar szmoghelyzet a járványnak

InfoRádió

Budapesten több mérőállomás adata is a határértékek közelében van, miközben a Fővárosi Közgyűlés egyhangúlag szavazta meg, hogy a Levegő Munkacsoport Budapestért díjat kapjon. A szervezet azonban nem veszi át az elismerést és további lépéseket sürget a légszennyezés csökkentéséért.

Budapest az egyik legrosszabb levegőjű városok közé tartozik Európában, a számítások szerint évente 2500 fővárosi lakos hal meg a légszennyezettség miatt és a gazdasági veszteségek is óriásiak.

A szmog a szívinfarktus, a magas vérnyomás, a stroke és az érelmeszesedés kialakulását is okozhatja, krónikus hörghurut gyulladáshoz vezet, erősíti az asztmát és csökkenti a szervezet ellenálló képességét a légúti fertőzésekkel szemben. Ez pedig a Covidra is igaz – hangsúlyozza Mucsi János tüdőgyógyász.

„A levegőben található szennyezőanyagok csökkentik a légutak immunválasz-készségét, lebénítják a csillószőrök működését, valamint krónikus hörghurutot és fokozott váladéktermelést okoznak, ami a légúti vírusoknak, baktériumoknak táptalajul szolgál – magyarázta a szakember. –

Ott, ahol a szmog nagyobb, a légúti fertőzések közé tartozó koronavírus is könnyebben megbetegíti az embereket.

A terjedését azonban csak annyiban segíti, hogy legyengíti a szervezetünket.”

A tüdőgyógyász szerint, ha nagyon szennyezett a levegő, valóban nem érdemes sok időt a szabadban tölteni és csínján kell bánni a szellőztetéssel is. A lakásban célszerű különböző légtisztítóberendezéseket használni, különösen, ha kisgyermek, krónikus beteg vagy légúti betegséggel küszködő van a családban.

A Levegő Munkacsoport visszautasította a Budapestért díjat

A Levegő Munkacsoport nem elégedett az eddig elért fővárosi eredményekkel, ezért nem veszik át a Budapestért díjat – hangsúlyozta a Levegő Munkacsoport elnöke.

„Akkor vesszük át a díjat, ha Budapesten egyetlen mérőállomáson se haladja meg az egészségügyi határértéket a levegő szennyezettsége egy éven keresztül” – jelentette ki az InfoRádiónak Lukács András, aki szerint ugyan voltak az elmúlt időszakban előremutató intézkedések, de ezek nem elegendőek.

Többre lenne szükség kerületi, fővárosi és kormányzati szinten is.

„Mind a közlekedés terén, mind a fűtés terén. Rengetegen tüzelnek mindenfélével, sok esetben illegálisan, tehát hulladékkal és ez rendkívüli mértékben rontja a főváros levegőjét – magyarázta. – Még a belvárosban is jelentős a légszennyezettségben a fűtésből származó szennyező anyagok részesedése. De bizonyos helyeken jelentős mértékben lehetne csökkenteni a légszennyezést úgy is, ha korlátoznák a gépjárművek közlekedését – tette hozzá. – Régóta javasoltuk, hogy

vezessék be a kilométer és szennyezettség arányos útdíjat,

ami elsősorban a leginkább szennyező autókat sújtaná.”

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Kapcsolódó hang

A Levegő Munkacsoport visszautasította a Budapestért díjat
 
A szmog és a koronavírus – Mucsi János tüdőgyógyász
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018