eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pixabay

Az ingatlanok téliesítése eladáskor is sokat számít

Szükség esetén a januártól életbe lépő otthonfelújítási támogatás is segítséget jelenthet - itt vannak a tudnivalók a lakások, házak téli felkészítéséről.

Bár a naptár szerint, illetve meteorológiai értelemben véve még nem, de az időjárás alapján bizony itt van a tél, az enyhe október után beköszöntöttek a reggeli és éjszakai fagyok. Ahhoz, hogy elkerüljük a kellemetlen meglepetéseket, esetleges veszélyhelyzeteket, a lakó- és nyaralóingatlanokat is fel kell készíteni a zord időjárásra - emlékeztet az OTP Ingatlanpont összeállítása.

A legfontosabb a kémények állapotának ellenőrzése, mert előfordulhat, hogy a kémény állapota az előző ellenőrzés óta leromlott vagy valami akadályozza a szabályos működését. A kéményellenőrzést a kéményseprők végzik, természetes személyek által birtokolt ingatlanok esetében ingyenesen, a társasházakban kötelező jelleggel, míg családi házak esetén a tulajdonos megrendelésére.

Ha eddig nem került rá sor, javasolt beszerezni egy szén-monoxid-érzékelőt, illetve ellenőrizni a meglévő készülék megfelelőségét,

erről a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság honlapján lehet tájékozódni. A

kémények mellett ellenőriztetni kell azt is, hogy a gázkészülékek megfelelően működnek-e, ez a biztonságos üzemelés és energiatakarékosság egyik alapfeltétele. A fűtőtestek portalanításával és a fűtési rendszer légtelenítésével növelhető a hatásfok, ezek szakember segítsége nélkül is elvégezhetőek.

„Más fűtési megoldásokkal összehasonlítva, egyébként azonos paraméterekkel rendelkező ingatlanok esetén, városi környezetben általában a gázkonvektoros lakások piaci ára és keresettsége az egyik legalacsonyabb, egyrészt az üzemeltetés körülményessége, másrészt az alacsony biztonságérzet miatt. Így lehetőség esetén érdemes elgondolkodni a rendszer korszerűsítésén” – mondta Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

Elsősorban a régebbi építésű ingatlanoknál okoz problémát a hiányos vagy rossz minőségű hőszigetelés, ennek következménye, hogy az „utcát fűtik”. Ha felmerül a gyanú, hogy az ingatlan szigetelése nem megfelelő, javasolt szakember segítségét kérni, de rövid távon a nyílászárók utólagos szigetelése is segíthet a problémán.

Nyaralók, családi házak vagy kertes társasházak esetében nem szabad megfeledkezni a kerti vízrendszer fagymentesítéséről sem.

Ha megérett az idő a felújításra

A rutinellenőrzés során felmerülhet, hogy az adott berendezés, nyílászáró javítása szükséges, de már nem gazdaságos, így cseréje indokolt vagy elodázhatatlan az ingatlan hőszigetelése. Ezekben az esetekben már most érdemes mérlegelni azt, hogy a beruházás finanszírozását milyen forrásból lehet biztosítani – emlékeztetnek.

Sokaknak kézenfekvő megoldás lehet a 2021. január 1-jétől használt ingatlanok felújítására igénybe vehető otthonfelújítási támogatás, a vonatkozó szabályozás (518/2020. kormányrendelet) november 25-én jelent meg a Magyar Közlönyben. Mint az már korábban is ismert volt, a támogatást a beruházási költségek felére, maximum 3 millió forintig lehet igénybe venni, a munkadíj és anyagköltség fele-fele arányban oszlik meg, azaz 1,5-1,5 millió forint igényelhető ezekre a tételekre. A kormányrendelet felsorolja a támogatott tevékenységek körét.

„Saját ingatlan felújításánál vagy felújítandó ingatlan vásárlásánál érdemes szem előtt tartani, hogy a fűtési rendszer korszerűsítése, a nyílászárók felújítása vagy cseréje és az ingatlan szigetelése is költséghatékonyan kivitelezhető az otthonfelújítási támogatás igénybevételével” – tette hozzá Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

Kell az önerő

A lakásfelújítási költségeket a Magyar Államkincstárnál lehet utólag visszaigényelni, fontos figyelembe venni az ügyintézés határidejét, amit a rendelet részletez. A támogatás a lakáson végzett építési tevékenységek befejezését és a számlák kifizetését követően 60 napon belül, de legkésőbb 2022. december 31-ig igényelhető. Több számla esetén az igénylési határidő számításánál a legutolsó kifizetési időpontot kell alapul venni. A Magyar Államkincstárnak 30 napja van az elbírálásra, majd a támogatói okirat kiállítását követő 5 napon belül kerül sor a támogatás kiutalására.

A lakásfelújítási támogatás maximális kihasználása esetén ez annyit jelent, hogy a beruházónak kell megelőlegeznie a költségeket, a támogatási összeg maximális kihasználásához akár 6 millió forintot. A tervezett munkálatok az OTP Ingatlanpont összegzése szerint akkor is megvalósulhatnak, ha még nem áll rendelkezésre a pénzügyi fedezet. Számos pénzintézet nyújt felújítási és korszerűsítési célú ingatlanhiteleket, valamint személyi kölcsönök és állami támogatások is igénybe vehetőek ilyen célra.

Azt minden esetben fontos tisztázni, hogy a tervezett munkálat felújításnak vagy korszerűsítésnek minősül-e, mert ez befolyásolhatja a rendelkezésre álló lehetőségeket. Itt az az általános szabály, hogy a felújítás célja az ingatlan eredeti állapotának helyreállítása, míg a korszerűsítés növeli a komfortfokozatot, az eredeti állapothoz képest minőségi fejlesztést jelent.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×