eur:
394.06
usd:
365.71
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a Lenovo beruházásbejelentő sajtótájékoztatóján a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2020. szeptember 29-én. Magyarországon építi fel első európai gyárát a Lenovo, a termelés 2021 elején már el is kezdődhet. A kínai cég számítógépgyártó üzeme a Pest megyei Üllőn épül fel 8,2 milliárd forintból.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Szijjártó Péter bekérette az ukrán nagykövetet

A külgazdasági és külügyminiszter az InfoRádió Aréna című műsorában arról is beszélt, hogy Budapestre érkezik az orosz egészségügyi miniszter és csúszik az év végére tervezett Orbán Viktor–Vlagyimir Putyin találkozó.

Tiltakozik és magyarázatot követel az ukrán féltől a magyar diplomácia amiatt, hogy kedden nem engedték be Ukrajnába Grezsa István miniszteri biztost – közölte a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: a minisztériumba kérették az ukrán nagykövetet amiatt, hogy a magyar politikust három évre kitiltották az országból arra hivatkozva, hogy Magyarország beavatkozott az ukrajnai önkormányzati választásokba.

A tárcavezető rendkívül barátságtalannak nevezte a lépést azok után, hogy november elején a viszony normalizálásáról egyezett meg ukrán hivatali partnerével, Dmitro Kulebával.

Ez nem illik ebbe a megállapodásba

– tette hozzá.

Budapest továbbra is elvárja, hogy Kijev tartsa tiszteletben a nemzetközi jogot és a kötelezettségeit, valamint adja vissza a kárpátaljai magyaroktól elvett jogokat – emelte ki Szijjártó Péter, hozzátéve, Magyarország minden támogatást megad az itt élő ukrán közösségnek.

Kifejtette: azt várja, hogy a magyar–ukrán együttműködés a kölcsönös tiszteleten alapulna.

Moszkva, Washington

A műsorban Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy

a világjárvány miatt várhatóan csúszik a magyar kormányfő és az orosz elnök erre az évre tervezett találkozója.

Hozzátette: a tervek szerint pénteken ülésezik a magyar-orosz kormányközi vegyes bizottság, és Budapestre érkezik az orosz egészségügyi miniszter, akivel együtt vezetik a testületet.

A magyar külügyek irányítója kitért arra is, hogy

elfoglalta állomáshelyét Washingtonban az új magyar nagykövet,

miután az amerikai kormányzat jóváhagyta Takács Szabolcs hivatalba lépését. Mint mondta, Magyarország továbbra is a kölcsönös tiszteleten alapuló jó kapcsolatokra törekszik az Egyesült Államokkal.

A teljes interjút meghallgathatják kedden este 6 órától az InfoRádió Aréna című műsorában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×