eur:
393.11
usd:
367.78
bux:
67042.09
2024. április 26. péntek Ervin

Már a "csőben vannak" a Magyarországnak szánt kínai vakcinák

Szijjártó Péter telefonon tárgyalt Vang Ji kínai külügyminiszterrel.

A koronavírus-fertőzöttek kezelésében alkalmazott favipiravirből újabb egymillió tabletta érkezik Kínából Magyarországra a jövő héten, így 2,8 millióra nő a Kínából importált ilyen hatóanyagú tabletták száma. Szijjártó Péter kiemelte: fontos az együttműködés Kínával a koronavírus-járvány elleni védekezésben.

Magyarország a koronavírus ellen vakcinát fejlesztő mindhárom kínai céggel szoros kapcsolatban áll, a vállalatok hamarosan elküldik a dokumentációt, amely alapján a magyar egészségügyi hatóságok eldöntik, engedélyezik-e az oltóanyag használatát az országban - közölte a külgazdasági és külügyminiszter.

Hozzátette: az export engedélyeztetése már folyamatban van, ha a magyar laboratóriumi vizsgálatok kedvezőek lesznek, fél-egy millió kínai vakcina érkezhet a következő hónapokban Magyarországra.

Emlékeztetett:

tavasszal a Kína-Magyarország légihídon 185 repülőgép közlekedett, majdnem 100 millió maszkot, több mint 15 ezer lélegeztetőgépet és több tízmillió védőruházatot vásárolt Magyarország Kínától.

A miniszter a két ország közötti gazdasági együttműködéssel kapcsolatban kiemelte: tizennyolc százalékkal nőtt a kereskedelmi forgalom Magyarország és Kína között az elmúlt nyolc hónapban, ez időszak alatt Magyarország Kínával növelte a legnagyobb mértékben kereskedelmi kapcsolatait.

Az elmúlt hónapokban öt kínai beruházást - Lenovo, Huawei, Chervon Auto, Shenzhen Kedali, Semcorp - jelentettek be 100 milliárd forint értékben. A beruházások kétezer új munkahelyet hoznak létre Magyarországon - tudatta.

Hozzáfűzte: van még komoly beruházási szándék Kínából, amelyekért versenyez Magyarország.

Szijjártó Péter úgy fogalmazott: "a kiegyensúlyozott, kölcsönös tiszteletre alapuló, józan észre alapozó politikai kapcsolatoknak egyértelműen megvan az eredménye: Közép-Európában a legtöbb kínai high-tech beruházás Magyarországra jött, és itt hozták létre a legtöbb munkahelyet". Ismét bebizonyosodott, hogy a keleti nyitás politikája helyes volt - hangsúlyozta a miniszter.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Szép csendben egy új háborúba csúszott Európa, amit még nem veszített el

Szép csendben egy új háborúba csúszott Európa, amit még nem veszített el

Uniós szintű ellenintézkedéseket javasolnak a kínai „Övezet és Út” kezdeményezéssel (BRI), valamint Oroszország terjeszkedésével szemben. Az Európai Bizottság számára készült jelentés szerint Kína a BRI révén növeli gazdasági és geopolitikai befolyását, valamint azt szorgalmazzák, hogy az EU-nak aktívabb és stratégiai megközelítést kell alkalmaznia nemzetközi partnerségeit illetően, ha diverzifikálni akarja ellátási láncait és kezelni akarja az olyan kihívásokat, mint a klímaválság által kiváltott migráció. A szerencse az, hogy az EU még nem veszítette el teljesen a titkos gazdasági háborút, ráadásul több pénzt sem kell elköltenie, csak uniós szintű összefogásra van szükség.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×