eur:
393.99
usd:
367.78
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk
Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere beszédet mond az állami kitüntetések és szakmai díjak augusztus 20-a alkalmából rendezett átadó ünnepségén a Pesti Vigadó dísztermében 2018. augusztus 17-én.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Kásler Miklós: szó sincs arról, hogy a jelenlegi magyar helyzet hasonlítana a bergamóihoz

A halasztható műtétek felfüggesztése tehermentesíti a magyar egészségügyet - mondta az emberi erőforrások minisztere.

A hatályos rendelet szerint minden halasztható egészségügyi beavatkozást, műtétet fel kell függeszteni a közfinanszírozott, aktív fekvőbeteg-ellátást végző egészségügyi intézményekben, kórházakban - közölte a tárcavezető a Kossuth rádióban a hirado.hu írása szerint.

Kásler Miklós elmondta: rendkívül felgyorsult a vírus terjedése a világon, Európában és Magyarország közvetlen környezetében is. A járvány a közösségi terjedés fázisába lépett, amit rendkívül nehéz kontrollálni - tette hozzá. "Egyetlen lehetőség a vírus útjának lezárása. A jelenlegi szigorítások ezt a célt szolgálják" - fogalmazott a tárcavezető.

Ezen belül a halasztható műtétek felfüggesztése tehermentesíti a magyar egészségügyet, orvosokat szabadít fel, akik "aktívabban tudnak részt venni a vírusellenes harcban".

Kifejtette: az életveszélyes állapot esetén szükséges és a sürgősségi beavatkozásokat továbbra is el kell végezni, valamint minden olyan műtétet is, amelynek halasztása tartós egészségkárosodást okozhat. Továbbra is el kell végezni valamennyi onkológiai ellátást, a szervezett onkológiai szűrővizsgálatokat, a kardiológiai ellátásokat és a transzplantációkat.

Kásler Miklós beszámolt arról is, hogy

77 kórház veszt rész a koronavírusos betegek ellátásában finanszírozott ágyaik 40 százalékáig, valamint az intenzív ágyaik 7 százalékát kellett előkészíteniük.

A miniszter álláspontja szerint ez nem veszélyezteti az egyéb betegségekkel kapcsolatos ellátást.

Közölte: az időarányos halálozás idén 4-5000-rel alacsonyabb, mint általában, az "izolált életforma" a fertőzések számát jelentősen csökkentette, továbbá megelőzte nagyon sok potenciális betegség kialakulását.

Kásler Miklós politikai nyilatkozatnak minősítette Szabad Zoltán, a Magyar Orvosok Szakszervezete (MOSZ) új elnöke Népszavának tett nyilatkozatát, amely szerint "kártyavárkánt omolhat össze az egészségügy".

"Szó sincs arról, hogy a jelenlegi magyar helyzet hasonlítana a bergamóihoz"

- fogalmazott. Epidemiológusaik két és fél, három hétre tudnak előre tekinteni, és ebben az időszakban a magyar egészségügy a rendelkezésére álló kapacitásaival helyt tud állni - közölte.

A miniszter ismertetése szerint a járvány második hullámában négy hét után lesz látható a szigorítások eredménye.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×