eur:
393.5
usd:
364.48
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő brüsszeli újságíróknak nyilatkozik az Európai Unió csúcstalálkozójának harmadik napján a Leopold parkban 2020. július 19-én.
Nyitókép: Orbán Viktor kormányfő brüsszeli újságíróknak nyilatkozik az Európai Unió csúcstalálkozójának harmadik napján a Leopold parkban 2020. július 19-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Nézőpont: nőtt Orbán Viktor elfogadottsága

A kormányoldalhoz tartozó politikusok népszerűbbek az ellenzékieknél, "sőt az ellenzéki politikusok között egy olyan sincs, akit többen szeretnének fontos politikai pozícióban látni, mint ahányan elutasítják politikai szerepvállalásukat" - közölte a Nézőpont Intézet legfrissebb közvélemény-kutatása eredményét.

Orbán Viktor miniszterelnök elfogadottsága az elmúlt öt évben egyszer sem volt olyan magas, mint most. Jelenleg a lakosság 57 százaléka szeretné őt továbbra is fontos politikai pozícióban látni - írta a Nézőpont Intézet.

Nemcsak a miniszterelnök, de több kormánytag is "profitált politikailag" a koronavírus elleni hatékony fellépésből. 2019 decemberéhez képest Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztert 14, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert 10, Varga Mihály pénzügyminisztert pedig 9 százalékponttal többen szeretnék fontos politikai pozícióban látni - ismertette a Nézőpont.

A július 14-16. között végzett közvélemény-kutatásból az is kiderült, hogy "jelenleg nincs egyetlen olyan ellenzéki politikus sem, akit többen szeretnének vezető szerepbe juttatni, mint ahányan elutasítják őket". A lakosság 36 százaléka ugyan fontos politikai pozícióban szeretné látni Karácsony Gergely főpolgármestert, amivel ő a legkedveltebb ellenzéki politikus, de minden második válaszadó ugyanakkor elutasítja őt - közölte a Nézőpont.

Az intézet szerint Fekete-Győr András ismertsége alacsony: 10-ből 4 ember tudja, kiről van szó, "ráadásul elutasítottsága még az őt ismerők körében is kétszerese a támogatottságának".

A Nézőpont felmérése alapján

a lakosság továbbra is Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnökének politikai szerepvállalását utasítja el a leginkább.

A válaszadók 78 százaléka nem szeretné őt fontos pozícióban látni a kutatás szerint.

Az Orbán Viktor munkájával elégedetlenek aránya jelenleg a szavazókorúak egyharmadát teszi ki - jelezték, arra is kitérve, hogy utoljára 2015 októberében volt ilyen alacsony ez a mutató.

A Nézőpont szerint az eredmények nem meglepőek az európai uniós tárgyalások és a koronavírus-járvány hatásai ellen hozott, "világviszonylatban is kifejezetten hatékonynak mondható intézkedések sikere láttán". A járvánnyal kapcsolatos sikeres kormányzati védekezés ezzel párhuzamosan kényszerpályára állította az ellenzéki politikusokat, amelyről azóta sem tudnak letérni - állapította meg az intézet.

Mint hozzátették, a népszerűség szempontjából előny a kormánytagok számára, hogy a Fideszre szavazók egységesek, míg

az ellenzéki közös listára szavazók "meglehetősen megosztottak" az ellenzéki politikusokat illetően.

Míg a Fideszre szavazók között kifejezetten alacsony a kormánytagok elutasítottsága (3-12 százalék), addig az ellenzékre szavazók az egyes ellenzéki politikusokat jóval szigorúbban ítélik meg, 15-62 százalékuk nem szeretné az egyes ellenzéki politikusokat fontos pozícióban látni - jegyezte meg az intézet.

A Nézőpont szerint ez rávilágít arra, hogy továbbra sem látni olyan ellenzéki politikust, aki miniszterelnök-jelöltként sikerrel vehetné fel a harcot a 2022-es országgyűlési választásokon Orbán Viktorral szemben. Másrészt pedig arra, hogy az ellenzéki közös lista több konfliktust is előhozhat a baloldalon, főként Gyurcsány Ferenc és felesége, Dobrev Klára népszerűtlensége miatt - olvasható az összegzésben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×