eur:
393.76
usd:
368.33
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Aranyrúd a Magyar Nemzeti Bank (MNB) sajtótájékoztatóján a jegybank székházában 2018. október 16-án. Az MNB tízszeresére növelte Magyarország aranytartalékát, a döntéssel 2018 októberében a jegybank nemesfém állománya a korábbi 3,1 tonnáról 31,5 tonnára emelkedett, melynek értéke mintegy 1,24 milliárd dollár.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

A nemzeti bank a növekedés támogatása érdekében döntött a kamatvágásról - a nap hírei

A tervek szerint augusztus közepétől jelenik meg a felnőttképzés egyes területein igénybe vehető új diákhitel. Segítséget ígért a Fővárosi Önkormányzat a koronavírus-járvány miatt bajba került kisvállalkozásoknak és álláskeresőknek.

A nemzeti bank a növekedés támogatása érdekében döntött a kamatvágásról - jelentette ki a jegybank elnöke. A monetáris tanács 15 bázisponttal, 0,75 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot, a kamatfolyosó nem változott. Matolcsy György közölte: az MNB arra számít, hogy 0,3-2 százalék között lesz a magyar gazdaság bővülése.

Újabb operatív törzs alakul, amely a járvány utáni gazdaságvédelmi lépések kidolgozásáért és megvalósításáért felel majd. Varga Mihály pénzügyminiszter úgy értékelte, a kormány a gazdaságvédelmi intézkedései érdemben fékezték a visszaesést, mintegy 3,7 százalékponttal járulnak hozzá a GDP-hez.

A múlt héten csökkent először a regisztrált álláskeresők száma a veszélyhelyzet bevezetése óta – ezt munkaerőpiaci fordulatként értékelte a gazdaságstratégiai államtitkár. György László szerint a javulás a vállalkozásoknak köszönhető, amelyek elkezdtek újra munkavállalókat felvenni, ezt a folyamatot segíti a kormány a munkahelyteremtő bértámogatással.

Jóváhagyta az Európai Bizottság, hogy a tagállamok 800 ezer euró felett is adhassanak támogatást vállalatoknak. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter közölte: a támogatás odaítélésének szempontjai között hangsúlyosan fog szerepelni a munkahelyek megvédése és a vállalt beruházások nagyságrendje is.

Jelentősen emelkedik a csecsemőgondozási díj összege egy év múlva - jelentette be a családügyi államtitkár. 2021 júliusától a korábbi 70 helyett a bruttó fizetés 100 százalékát kapja meg a család. Novák Katalin kiemelte: a csed után csak személyi jövedelemadót kell fizetni, nyugdíj és társadalombiztosítási-járulékot nem.

A tervek szerint augusztus közepétől jelenik meg a felnőttképzés egyes területein igénybe vehető új diákhitel - erősítette meg a Diákhitel Központ vezérigazgatója. Magyar Péter az InfoRádió Aréna című műsorában közölte: az innovációs minisztérium a koronavírus járvány hatására kialakult munkaerőpiaci helyzet miatt kezdeményezte a lehetőséget.

A kormány idén 3 milliárd forintos keretösszeggel indítja el a diákok nyári munkavállalását támogató programot. Ebben a 16-25 év közötti, nappali tagozatos tanulók vehetnek részt, július 1. és augusztus 30. között. Schanda Tamás államtitkár elmondta: a tanulók a programban két típusú - önkormányzati, illetve a mezőgazdaság, a turizmus és vendéglátás területén folytatott - diákmunkára jelentkezhetnek.

Segítséget ígért a Fővárosi Önkormányzat a koronavírus-járvány miatt bajba került kisvállalkozásoknak és álláskeresőknek a Fővárosi Érdekegyeztető Tanács hétfői ülésén. A Városháza vállalta, hogy a március-június időszakban 25 százakkal csökkenti a mikro- és kisvállalkozások valamint a civil szervezetek és a szakszervezetek bérleti díját. A helyhatóság kezdeményezi a kormánynál az óvodák és bölcsődék nyitvatartási idejének meghosszabbítását.

Az állami forráselvonások miatt tervezi a januári szerződésbontást a Fővárosi Kéményseprőipari Kft.-vel Budapest vezetése. Tüttő Kata főpolgármester-helyettes az InfoRádióban arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormány korábbi döntése értelmében 2024-ben mindenképpen átkerülne a feladat ellátása a katasztrófavédelemhez.

Újabb öt embernél mutatták ki a koronavírust, az aktív fertőzöttek száma most 934. Elhunyt egy 100 éves beteg. Így a halálos áldozatok száma a járvány kezdete óta 573-ra, a fertőzötteké 4107-re nőtt. 2600-an már meggyógyultak.

Németország két járásában visszaállítják a járványügyi korlátozásokat, miután több mint másfél ezer koronavírus fertőzöttet találtak egy észak-rajna-vesztfáliai húsüzemben. A német hatóságok karanténra kötelezték a húsfeldolgozó 6400 dolgozóját a családtagjaikkal együtt.

Szlovákiában júliusban megszűnik a banki különadó. A közteherből eddig befolyt összegből egymilliárd eurót kulcsfontosságú állami projektekre költenek majd.

A Fiumei úti sírkertben végső nyugalomra helyezték Fekete Györgyöt, a nemzet művészét, a Magyar Művészeti Akadémia tiszteletbeli elnökét. A Kossuth-díjas belsőépítész, iparművész életének 88. évében, április 15-én hunyt el.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×