eur:
394.14
usd:
369.57
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pexels

Almási Kitti: családi drámákat is hozott a járványhelyzet

Bár az emberek nem beszélnek róla, sokan most döbbentek rá, hogy nem szeretnek sok időt tölteni a párjukkal, sőt a gyermekeikkel sem – mondta egy konferencián Almási Kitti pszichológus, aki nagyon erős feszültségeket is tapasztalt a családokban.

A járványhelyzetben az egyik stresszforrás a stigmatizáció volt azok esetében, akik karanténba kerültek – mondta a Reboot Hungary online konferenciáján Almási Kitti pszichológus.

„Nagyon érdekes, ahogyan bizonyos lakóközösségekben kifejezetten stigmatizált állapotba kerültek. Tehát ők lettek azok, akiket »messziről kerülni kell«. Ráadásul miután meggyógyultak, és lekerült a figyelmeztető cédula,

ugyanúgy maradtak azok, akik »leprásnak« érezték magukat,

hogy az ő szavukat használjam – fogalmazott a szakember. – Volt olyan közülük, aki megjelentetett a közösségi oldalán egy olyan felhívást, hogy »egyébként vérplazma szempontjából, mi próbálunk épp segíteni másoknak, mert már ebben a fázisban vagyunk, tehát, ha valakitől, pont tőlünk nem kell félni«.”

A járványhelyzet megmutatta az emberek és a munkáltatók rugalmasságát, de a pánikgombot is – fogalmazott a pszichológus. „Majdnem olyan, családi és ismeretségi körben kialakuló feszültségeket láttam, mint a választások idején. Tehát, hogy »te melyik körbe tartozol, bocsánat, a betojósba, vagy a nem betojósba?« Maszk, fertőtlenítés és minden vonatkozásban, »kell ez, vagy ez egy bohóckodás?« Az emberek nagyon eltérően reagáltak erre. Sajnos azért, mert nem volt egyértelmű a kommunikáció és az előny sem teljesen átlátható” – magyarázta.

Az emberek egy része eleve bezárkózó típus, ők a komfortzónájukba kerültek, számukra még nehezebb lesz a visszatérés – tette hozzá Almási Kitti. „Ami ebben önismereti tanulság lehet, hogy sok ember hiszi magáról, hogy extrovertált (nyitott a világ felé), ugyanakkor az elmúlt időszak kihozta, hogy valójában nem az. Borzasztóan nehéz lesz számukra a visszatérés. Tulajdonképpen

olyan ez, mint egy szociális–fóbiás állapot, amikor az ember már fél attól, hogy megjelenjen, beszélgessen másokkal,

mert sokkal könnyebb volt számukra, amíg békén hagyták őket – fogalmazott a szakember. – Ez szerintem még egy hozadéka lesz ennek az időszaknak, hogy vannak, akik arra jöhettek rá, nem annyira szeretnek társas közegben lenni.”

Az emberek egy része élvezi, hogy többet lehet otthon a szeretteivel, mások szenvednek például az anyagi helyzetük, a bezártság, vagy a gyermek oktatása miatt – mondta a pszichológus. „Nem szoktak róla beszélni, különösen közösségi oldalakon nem, hogy mi van akkor, ha épp arra jöttem rá, nem szívesen vagyok együtt a párommal, a gyerekeimmel? Ezek tipikusan azok a kategóriák, amit legfeljebb egy pszichoterápiában vállal föl valaki, de ott is csak halkan mondja ki – jegyezte meg Almási Kitti. – Ritkán merik az emberek ezeket kiposztolni, és ha meg is teszik, legfeljebb vicces formában. Voltak ezekre példák, miszerint »valószínűleg az otthon tanuló anyukák fogják feltalálni az ellenszert«, mert ők a legérdekeltebbek. Egyéni szinten viszont

óriási traumát okozott rengeteg embernél, hogy rájött arra, a legszűkebb környezete nem olyan, akikkel szívesen tölt el ennyire sok időt.”

A pszichológus szerint a feszültséget a társadalomban, családokban, baráti körökben leginkább az okozza, hogy azt várjuk el: a másik is reagáljon úgy, ahogyan mi, ha szenvedünk, a többiek ne legyenek boldogok.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×