eur:
393.43
usd:
368.63
bux:
65910.96
2024. április 23. kedd Béla
A francia Baptiste Vignes repül az Országház előtt a Red Bull Air Race Challenger Class kategóriájának harmadik szabadedzésén Budapesten 2018. június 23-án.
Nyitókép: Máthé Zoltán

Vita az I. kerületben: füstbe ment-e a Red Bull Air Race pénze?

Az I. kerületi önkormányzat az elmúlt években indokolatlan kedvezményeket adott a Red Bull Air Race verseny szervezőinek a közterület-használatra – állítja V. Naszályi Márta polgármester. A Fidesz helyi szervezete szerint azonban a polgármester kijelentéseivel „ismét bebizonyította, hogy nem ismeri és nem érti a kerületi önkormányzatot”.

A Budavári Önkormányzat regnáló vezetése szerint a Red Bull-rendezvénysorozat közterület-használati díjának elengedésével mintegy

135 millió forinttal károsította meg az előző vezetés az önkormányzatot 2015 és 2018 között.

V. Naszályi Márta szavai szerint, miközben a rendezvény számtalan lezárással, elképesztő zajjal és nagy tömeggel járt, az ehhez kapcsolódó konténerváros miatt pedig „sorra csonkolták a parti fasorokat”, kiderült: 90 százalékos díjelengedést kapott a Red Bull az I. kerületi önkormányzattól. Ahogyan a Fővárosi Önkormányzat adatai is hasonló kedvezményekről árulkodtak, amit még képviselőként kért ki korábban – tette hozzá.

Ha kereskedelmi célú, más a tarifa

A polgármester érdekességként azt is jelezte, a Red Bull Air Race magánrendezvényként kapott ugyan engedélyt, az említett 90 százalékos díjkedvezményt közérdekre hivatkozva „érdemelte ki”. Ráadásul az említett időszakban kizárólag a 2015-ös évben folyamodott kedvezményért, a fennmaradó három évben „Nagy Gábor Tamás önszorgalomból adta nekik” – mondta. V. Naszályi Márta szerint a „közérdek” gondolata mögött vélhetően az állt, hogy sokakat érdekelhetett a rendezvény, ugyanakkor a versenyek főként a VIP-páholyokból voltak jól nyomon követhetőek, ide a jegyeit több száz euróért kínálta a Red Bull.

A kerületi vezető arra a furcsaságra is felhívta a figyelmet, hogy bár a rendezvény öt napra kért engedélyt, csak két-két napra kapott mind a négy évben, így csak erre a két napra számoltak föl számukra közterület-használati díjat.

Ha pedig a versenyeket kereskedelmi célú rendezvényeknek minősítjük, tette hozzá, akkor már 577 millióra rúg a károkozás. Emlékeztetett,

minden más országban reklámcélú rendezvényként tartották számon a Red Bull Air Race-t, amiért nem jár sem állami, sem önkormányzati támogatás.

„Tehát azért, hogy kerozinfüstben pácolták a világörökséget és a lakosokat napokon át, még mi fizettünk 135 millió forintot a világcégnek” – tette hozzá végezetül.

Fidesz: V. Naszályi Márta vagy nem érti, vagy figyelmen kívül hagyja

Az I. kerületi Fidesz szerint a polgármester úgy állt a kamerák elé leleplezőnek szánt nyyilatkozatával, hogy fogalma sem volt, javarészt fővárosi tulajdonú területekről beszél. Többmilliós elmaradt haszonról, több ezer négyzetméterről, kereskedelmi tevékenységekről mesélt, csupán azt felejtette el megemlíteni, hogy

mindez a főváros tulajdonába tartozó területeken zajlott,

amelyért a rendezvény szervezői a fővárosnak fizették meg a közterület-használati díjat – reagált közleményében a nagyobbik korméypárt kerületi szervezete.

Álláspontjuk szerint:

  • a rendezvény szervezői – a jogszabályoknak megfelelően – minden évben elkészíttették a rendőrség és a katasztrófavédelem által jóváhagyott menekülési tervet, mely több I. kerületi tulajdonú utcát érintett.
  • Ezeken a területeken sem program, sem kereskedelmi tevékenység nem zajlott.
  • Ezeket a területeket a nézők biztonságos menekítése érdekében forgalomtól lezártan, szabadon kellett hagyni.

Ilyen esetben az érintett útszakaszokon az autókat elszállítják, az ott lakók nem parkolhatnak a házaik előtt, így az engedély kiadásakor minden évben a lehető legrövidebb időintervallumot engedélyezett a Budavári Önkormányzat, a kért öt nap helyett csupán kettőt, hogy minél kevesebb kellemetlenséget okozzon a rendezvény a lakóknak.

A menekülési útvonalak közterület-foglalásáért – a hatályos rendeletnek megfelelően – 90 százalékos díjkedvezményt adott az önkormányzat – erősítették meg.

A nagyobbik kormánypárt I. kerületi szervezete szerint Váradiné Naszályi Márta vagy nem érti, vagy figyelmen kívül hagyja, hogy

az önkormányzatok nem alapvetően a klasszikus gazdálkodási módszerek szerint intézik, hozzák meg döntéseiket,

és a közterületek használatára is sajátos szabályok vonatkoznak. Néha hosszabb távúak a megtérülések, és sokszor a lakosságnál, illetve a vállalkozói vagy turisztikai szektorban jelentkezik a haszon. A Red Bull rendezvény által a magyar államháztartás megközelítőleg 5 milliárd forintos adóbevételhez jutott, nemzetgazdasági szinten pedig a turizmus, vendéglátás és egyéb bevételek megközelítették a 20 milliárd forintot. Az országimázs és a Budapest Brand építéséhez is hozzájárult, a világbajnoki futam televíziós közvetítéseit több mint 17 millió néző látta világszerte – emelték ki.

Mint ismert, Tarlós István korábbi főpolgármester a 2018 nyarán megtartott Red Bull Air Race-t követően közölte: nem akar több műrepülőversenyt Budapest belvárosában. Ezután 2019 februárjában a Fővárosi Önkormányzat nem is adott már engedélyt a júliusra tervezett eseményre. A repülő cirkusz végül egészen a Balatonig „menekült”, majd 2019. július 13-14-én Zamárdiban fellegzett be végleg az eseménynek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Nehezen érhettek el hozzánk a távoli befektetők: ez most alapjaiban megváltozhat

Nehezen érhettek el hozzánk a távoli befektetők: ez most alapjaiban megváltozhat

Április közepétől vásárolhatók meg annak a tőzsdén kereskedett befektetési alapnak (Exchange Traded Fund, ETF) a befektetési jegyei, amely a kelet-közép-európai régió hét országának legnagyobb forgalmú és kapitalizációjú részvényei közül maximum huszonötöt tartalmazhat. Az alapot kibocsátó OTP Alapkezelő szándékai szerint a termékkel azok a befektetők is hozzáférhetnek régiónk vállalati topligájához, akiknek nincs piaci ismerete ebben a térségben. Az OTP CETOP ETF érdekessége, hogy három partner, az OTP Alapkezelő, az OTP Global Markets, illetve a Budapesti Értéktőzsde közös projektjeként jött létre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×