eur:
394.47
usd:
370.34
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay.com

HÖOK: a körülmények ellenére a hallgatók négytizede elégedett a digitális felsőoktatással

Eltérő volt a felsőoktatási intézmények felkészültsége a távoktatásra, de a hallgatók 40 százaléka mondta azt, hogy elégedett a tapasztalataival. A HÖOK felmérése azt is megmutatta, hogy sok hallgatónak nincs korlátlan internet-hozzáférése, nagyon kellenek a kollégiumok, valamint nagy érvágás volt a diákmunkák elvesztése.

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája kutatásban vizsgálta a koronavírus-járvány hatásait a felsőoktatásra. Több mint 17,6 ezer hallgatótól, 22 egyetemről kaptak válaszokat, 279 szakot lefedve.

A vizsgálat egy része a távoktatásra vonatkozott: a válaszadók 40 százaléka összességében elégedett a távoktatás megvalósulásával a járvány okozta kényszerhelyzetben, de a közlemény szerint

65 százalékuk szívesebben vesz részt a hagyományos tanórákon.

"A 40 százalékos elégedettség ahhoz képest, hogy milyen rövid idő állt rendelkezésre a távoktatásra való átállásra, és milyen hirtelen történt meg, szerintem összességében jó eredménynek mondható. Ez a 40 százalékos elégedettség nem azt jelenti, hogy a 60 százaléka a hallgatóknak teljes mértékben elutasítja a távoktatást, sőt, - egyébként közel 40-45 százaléka a kurzusoknak a hallgatók véleménye szerint kiváltható lenne távoktatási eszközökkel -,

pusztán azt jelenti, hogy az intézmények közötti eltérések nagyon jelentősek lehetnek"

- mondta az InfoRádiónak Murai László HÖOK-elnök. Szerinte azok az intézmények, ahol megvolt már a digitális kultúra már a járványhelyzet előtt is, ott sokkal hamarabb átálltak erre a képzési formára és sokkal jobb minőségű távoktatásban tudták részesíteni a hallgatókat. Ahol viszont nem volt elég erős a digitális kultúra, ott ez nehezebben ment. "Úgyhogy valószínűleg a hallgatói élményeknek és visszajelzéseknek a különbsége az ebből a tényből fakadhat - tette hozzá az elnök.

A HÖOK vizsgálata külön foglalkozott az oktatás hozzáférhetőségével is a veszélyhelyzetben. Kiderült, hogy sok hallgató számára a korlátlan internetelérés sem alapvető.

Murai László szerint ez szociális kérdés, és

minden negyedik hallgató csak korlátozott internethozzáféréssel tudott részt venni a távoktatásban, ami nagy problémát jelent.

A felsőoktatásban tanulók jellemzően családi támogatásból, ösztöndíjból, diákmunkából származó keresetből és diákhitelből gazdálkodnak. De nincs meg mindenkinél mind a 4 bevételi forrás. A koronavírus-járvány okozta válság a legsúlyosabban azokat a hallgatókat érinti, akik nagyban támaszkodnak munkából származó bevételeikre.

"Közel egyharmaduk elvesztette a munkáját: ezek jellemzően diákmunkák voltak. Az jól látható, hogy a cégek a járványhelyzet elindulása után

első megszorító lépésként a diákmunkásaiktól váltak meg, és ez nagyon nagy problémát okoz közel 300 ezer hallgatónak Magyarországon"

- mondta Murai László.

Hozzátette, azért vannak intézkedések, amelyek ezt a szomorú helyzetet megpróbálják enyhíteni. Ezek közül kettőt emelt ki. Az egyik, hogy a felsőoktatási intézményekben szerinte nagyon-nagyon jó konstrukciókat dolgoztak ki az intézményvezetők és a hallgatói önkormányzatok a rendkívüli szociális ösztöndíj kibővítésére. Ez egyszeri, gyors, 50-60 ezer forint nagyságrendileg, de nem összehasonlítható a Diákhitel Plusz összegével, ami egyszeri 500 ezer forint nulla százalékos hitelt biztosít a rászoruló hallgatóknak" - tette hozzá az elnök.

Egy 2017-es kutatás szerint a felsőoktatási hallgatóknak átlagosan havi 120 ezer forintra van szükségük a megélhetéshez. Sokak lakhatási költségei csökkentek azzal, hogy most hazaköltöztek, ez könnyebbség. A tanulmányok folytatásánál viszont nehezítő körülmény - hívta fel a figyelmet a HÖOK elnöke. Úgy fogalmazott, hogy rengeteg hallgató most két-három testvér mellett egy 40-50 négyzetméteres lakásban kell a távoktatásban részt vennie, és ez nyilván egy nagyon nehéz élethelyzet, amivel az egyetemistáknak meg kell birkózniuk.

"Azt látjuk, hogy ahhoz, hogy ezek az élethelyzetek helyreálljanak,

a kollégiumi szolgáltatásnak egy idő után vissza kell állnia az élet normális medrébe, mert a nélkül a magyar egyetemisták kevésbé hatékonyan tudnak részt venni a magyar egyetemi oktatásban"

- tette hozzá Murai László.

A teljes kutatási eredményt a HÖOK a közeljövőben fogja közzétenni. A szervezet fontosnak tartja, hogy amennyiben a távoktatás velünk marad a veszélyhelyzetet követően is, úgy a változások a hallgatói visszajelzéseken alapuljanak. A téma összetettsége okán a HÖOK további kérdőíveket is fog készíteni annak érdekében, hogy a hallgatók véleményét minél szélesebben megismerje, legközelebb a vizsgaidőszakban az elektronikus vizsgáztatás kérdéséről.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×